Претрага
[rstr_selector]

O zavisnosti dece od kocke i klađenja mora više da se priča

Čačak je jedan od mnogih gradova sa velikim brojem kladionica i kockarnica. Zakon o igrama na sreću propisuje da udaljenost kladionice od obrazovnih ustanova ne može biti manja od 200 metara. Međutim, istraživanje koje je uradila jedna čačanska srednja škola pokazalo je da đaci ponekad kasne na časove iz raloga jer su bili u kladionici.

Kasne na časove posle velikog odmora jer se zadržavaju u kladionicama

Rada Karanac, sociolog i prosvetni savetnik u Školskoj upravi u Čačku, kaže da je ovo tema koja je u javnosti zapostavljena, a o kojoj treba više da se priča.

– Smatram da je zavisnost od klađenja tema kojoj se ne posvećuje dovoljno medijske pažnje. Klađenje koje pređe u zavisnost je vrlo opasno jer je prilikom klađenja naravno potreban novac, a ukoliko dete nema novca, mora ga od nekoga pozajmiti. Plašim se da postoje ljudi koji su svesni te situacije i koji je koriste, znaju gde treba da se nađu i deci pozajmljuju novac za kladionice. Nakon toga porodice budu u problemu jer počinju pretnje i traženje novca nazad, a roditelji čak i ne znaju o čemu se radi. Problem se sve više produbljuje. Mi smo proverili sa školama da li se u blizini njih nalaze kockarnice i kladionice, pošto je Zakonom propisano da ne smeju biti u blizini manjoj od 200 metara, ali nismo dobili potvrdu da postoje, kaže naša sagovornica i dodaje da je u jednoj čačanskoj školi urađeno istraživanje kojim je utvrđeno da učenici sa velikog odmora svakodnevno kasne na čas jer se zadržavaju u kockarnicama i kladionicama.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *