[rstr_selector]

Obilne padavine u Moravičkom okrugu, nadležni u pripravnosti

U Moravičkom okrugu trenutno nema poplavama ugroženih objekata i ljudi, kaže Dragiša Bročić, načelnik Odeljenja za vanredne situacije i dodaje da je u ovom okrugu u prethodna dva dana palo 45 litara kiše po metru kvadratnom.

– Dva dana kiša pada na teritoriji celog Moravičkog okruga. Trenutno nema ugroženih objekata, ni ugroženih domaćinstava. Pratimo stanje na onim rekama koje su inače kritične, a kada je reč o izlivanju to su Despotovica, Dičina, Čemernica, Zapadna Morava i Bjelica. Imamo porast na manjim rekama negde od 50 do 70 cm, a na Zapadnoj Moravi je taj porast negde oko 2,5 metra od početnog nivoa.

Na ušću reke Bjelice u Zapadnu Moravu na Kratovskoj steni je došlo do izlivanja ali samo na poljoprivredno zemljište u požeškoj kotlini. Trenutno nema nijednog ugroženog objekta na teritoriji Moravičkog okruga. Prati se situacija danonoćno i dobro je što postoje najave Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije da u narednom periodu neće biti obilnijih padavina.

Inače na teritorji Moravičkog okruga je palo oko 45 litara kiše po kvadratnom metru. Da je ta količina pala u jednom danu, mi bismo bili u problemu, ovako posledice su beznačajne u odnosu na sve ono što smo već imali prilike da vidimo, izjavio je Dragiša Broćić.

Za sada bez pojave odrona i novih klizišta

Broćić kaže i da nema pojave odrona, ali da je i dalje aktuelan problem ranije aktivnih klizišta.

– Na putevima u okrugu je stabilna situacija osim što su svi kolovozi vlažni. Kada se govori o klizištima, mi probleme takve vrste za sada nemamo, osim na onim mestima gde su se ona pokrenula u prethodnim poplavama. Dakle, reč je o klizištima u selima pod Ovčarom gde još uvek ima zatvorenih puteva. Na putevima sa kablarske strane takođe postoje deonice na kojima je uvedeno ograničenje brzine, a to su posledice od poplava iz marta ove godine, a neke čak i iz maja 2014. Dakle problema ima na mestima gde je ranije bila oštećena putna infrastruktura i što se tiče mostova i što se tiče samih kolovoza, zaključuje Broćić.

Prema današnjim merenjima sve reke su u stagnaciji, dok Zapadna Morava i dalje raste. Proticaj vode je manji od 200 metara kubnih u sekundi i trenutno ne postoji mogućnost da se ona izlije i ugrozi domaćinstva.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *