Претрага
[rstr_selector]

Obračun opozicije i vlasti dobio novi zaplet u Čačku

Zaoštravanje sukoba između vlasti i opozicije preko višemesečnih građanskih protesta, koje obe političke struje nastoje da, za sopstvene potrebe, smeste u kontekst koji im pogoduje zarad ličnih nadmetanja, pokrenulo je stare polemike i na lokalnom nivou. Naime, pošto je prilikom „nasilnog upada“ u zgradu RTS-a i protesta koji je sutradan usledio, kao nezvanični predvodnik istupio Boško Obradović, „Dveri“ su poslednjih dana u žiži javnosti. Zvani i nezvani, komentatori događaja i njihovih učesnika oglašavaju se putem javnih medija i društvenih mreža. Među njima je i Dušan Radojević, čija je otvorena objava upućena na adrese mnogih portala, a sadrži pokušaj opravdavanja organa reda kao najmanje odgovornih za nastale incidente. Nasuprot tome, okrivljuje opozicione političare:

– Ne postoji opravdanje za nasilje i za svaku osudu je pokušaj da se vandalizmu da legitimitet. Kažu da „U društvu koje pretenduje da bude demokratsko, elementarno je postojanje institucialnog dijaloga sa predstavnicima građana i predstavnicima opozicije“. Želim da vas podsetim da je opozicija samovoljno napustila Skupštinu, najlegitimniju instituciju za dijalog između vlasti i opozicije. Što se protesta tiče, građani šetaju u tri kolone. Prva je ona u kojoj su građani koji žele da ukažu na određene probleme u zajednici i društvu. Njih moramo i hoćemo rešavati, zajedno. Druge dve, manje, su političari i to oni koji su dvanaest godina bili na vlasti i pokazali koliko znaju i oni koji nikad na vlast neće doći jer sem mržnje i nasilja nemaju šta da ponude. Prva kolona ujedno šeta i protiv druge dve, koje joj samo predstavljaju teret oko vrata time što ih koriste i pozivaju se na njih. Danas svi znaju da protesti više nisu građanski već politički i da ih predvode političari koji nemaju legitimitet u narodu a nasilje koje sprovode je reakcija na sve manju podršku u javnosti, jer su građani prepoznali „vuka u jagnjećoj koži“. Narod je taj koji daje legitimitet političkim strankama i ako ga žele, neka ga zatraže na izborima kao u svim normalnim, demokratskim državama, stoji u njegovom otvorenom pismu.

Reakcija na celokupnu situaciju – Radojevićeva objava je samo povod

Gotovo momentalno je usledio odgovor Informativne službe pokreta Dveri i to u vidu javnog pisma upućenog gradonačelniku Čačka. Pored očiglednog služenja prepoznatljivom retorikom aktuelne vlasti čiji je i sam pripadnik (kao predsednik omladine SNS-a), očigledno je da nesuglasice između Radojevića i „Dveri“ traju već nekoliko godina unazad. Podsetimo, imenovanje Radojevića članom Gradskog veća za mlade i kulturu, svojevremeno je pokrenulo čitav niz kontroverzi. Ukazivano je na njegovo nedovoljno iskustvo, nekompetentnost i gotovo momentalno služenje nepotizmom, kroz zapošljavanje supruge u javnoj službi, bez konkursa.

Ovoga puta isprovocirani Radojevićevom objavom na jednoj društvenoj mreži, u kojoj uz priloženu ilustraciju kukastog krsta upozorava omladinu da „beži od fašista“, iz „Dveri“ su poručili gradonačelniku da je okružen više nego problematičnim ljudima koji, zarad lične koristi, zloupotrebljavaju svoje funkcije i budžet grada Čačka. Što je najgore od svega, ističu oni, takve osobe su zadužene za brigu o pitanjima kulture. Navodimo odlomak iz spomenutog pisma:

„Gradonačelniče, uz Vas je i mladi junoša Dušan Radojević, koji koristeći omladinu zarad ličnog političkog napredovanja i materijalne koristi, zloupotrebljava budžet grada Čačka. On je za razliku od Nemanje Trnavca, svom biološkom, a ne političkom ocu, napunio novčanik, a pride zaposlio suprugu u gradsku upravu. Ničim zaslužan, gospodin Radojević zadužen je i za kulturu. Ako kultura ovog grada zavisi od mrzitelja starih ljudi, onda će se Čačak zaista pretvoriti u crnu rupu na kulturnoj mapi Srbije. U tome će mu svestrano pomoći „medijski mag“ ovih prostora Željko Mitrović, patološki mrzitelj Čačana, svojom orkestriranom podrškom. Pomenuti dirigent već odavno vrši kulturni genocid ovoga naroda u čemu mu svesrdno pomaže sam vrh države. (…) I na kraju gradonačelniče, ako se zaista nalazimo u „crnoj rupi“, kako to kažu Vaši saradnici, da li Vam je sada jasno zašto građani već tri meseca protestuju? Pitamo Vas kada ćete se obratiti nezadovoljnim građanima i odgovoriti na njihove do sada postavljene zahteve?“

Vandalizam kao oblik sukoba mišljenja

Aleksandar Tanasković u ime pokreta naglašava kako je njihovo otvoreno obraćanje posledica opšteg stanja u društvu, pre svega kontinuirane represije vlasti, podizanja tenzije i navođenja naroda na sukobe, što je dostiglo nepdnošljive razmere. U međuvremenu, situacija se iskomplikovala kada je u toku današnjeg dana razbijena tabla sa natpisom „Srpskog pokreta Dveri“. Zbog toga je u planu podnošenje krivične prijave protiv N.N. lica.

Ukazujući na dosadašnje nesuvisle, iskrivljene i uvredljive izjave Marka Parezanovića, Nemanje Trnavca, Željka Mitrovića, usmerene na opoziciju u Čačku, iz „Dveri“ poručuju kako ih sve to neće uplašiti, niti zaustaviti u iznošenju kritika na račun vlasti. Smatraju da je pravo vreme da se celokupna javnost u Srbiji upozori na posledice iznošenja drugačijeg mišljenja. Radojević, s druge strane, za sada nije dostupan za sopstveni komentar.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *