[rstr_selector]

Od 600 radnika Magnohroma i Fabrike vagona, njih 73 posao našlo preko NSZ

Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u Kraljevu nalazi se 600 bivših radnika Fabrike vagona i Magnohroma, koji su odlaskom u stečaj svojih fabrika ostali bez radnih mesta.

Kako kaže Srbislav Antonijević, portparol ove službe, oni su proglašeni za prioritete pri zapošljavanju. To je urađeno prema procedurama Nacionalne službe za zapošljavanje, koja ih je uključila u sve mere i aktivnosti koje preduzima da bi im omogućila novo zaposlenje.

– Radnici Fabrike vagona i Magnohroma su dobili otpremnine po zakonu, odnosno po uredbi Vlade Republike Srbije. Na evidenciju se prijavilo oko 400 lica iz Fabrike vagona i oko 200 ljudi iz Magnohroma. Ta populacija nezaposlenih je po našim procedurama proglašena prioritetnim licima za zapošljavanje. Nacionalna služba ih je uključila u sve mere i aktivnosti koje preduzima da bi im omogućila novo zaposlenje. Te mere su i finansijske i nefinansijske prirode. Posle izvesnog vremena možemo po statistici da vidimo da se 73 od tih lica ponovo zaposlilo. Znači da smo uspeli nekako da pomognemo tim licima da ponovo pronađu zaposlenje. Izvestan broj lica se vratio nazad u proizvodnju u fabriku „Magnohrom“, ali to su bili ugovori na jako kratko vreme. Po isteku tih ugovora oni su se ponovo vratili na evidenciju, izjavio je Srbislav Antonijević.

Veliki broj bivših radnika nije se prijavio na NSZ

Prema njegovim rečima, veliki broj bivših radnika nekadašnjih industrijskih giganata uopšte se nije javio Nacionalnoj službi za zapošljavanje. O njima ne postoje precizni podaci o tome da li su uspeli da pronađu posao.
– Dosta lica se odlučilo i da se ne prijavi na evidenciju, jer su pronašli neki drugi izvor prihoda. Mi nemamo pouzdana saznanja da li su oni odmah iz radnog odnosa prešli u neku drugu firmu, ili su odlučili da se bave nekim drugim zanimanjma, kao što su sopstveni biznis ili poljoprivreda. Evidentno je da im usluge Nacionalne službe nisu bile potrebne, zaključuje Antonijević.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *