[rstr_selector]

Održana tribina o kulturnom nasleđu i identitetu

Čačanska gradska biblioteka ‚‚Vladislav Petković Dis” organizovala je 24. novembra tribinu iz serijala ‚‚Tribine iz prošlosti” pod nazivom ‚‚Kulturno nasleđe i identitet” koja je održana u Biblioteci Arhiva. Učesnici tribine bili su Dejan Ristić, istoričar i istaknuti stručnjak u oblasti zaštite kulturnog nasleđa i dr Bogdan Trifunović, direktor Gradske biblioteke i predsednik Bibliotekarskog društva Srbije.

Dokumentarni film ‚‚Sećanja iz pepela”, koji je nastao na osnovu knjige Dejana Ristića, ‚‚Kuća nesagorivih reči”, prikazan je na samom početku ove tribine. Film je bio podsticaj da se razmišlja o temi identiteta u globalističkom sistemu a bavi se kulturom sećanja i kolektivnog pamćenja u kontekstu istorijata Narodne biblioteke Srbije do stradanja 6. aprila 1941. godine.

‚‚Živimo u kulturi zaborava i nemara”

Dr Bogdan Trifunović, uvodničar i diskutant, napomenuo je da je ovo jedna od najvažnijih tema u modernoj društvenoj istoriji, jer se čini da živimo u kulturi zaborava i kulturi nemara sa čim se složio i Dejan Ristić, jedan od vodećih stručnjaka u oblasti integralne zaštite i upravljanja kulturnim nasleđem.

– Najveći deo građana Srbije i pripadnika političkih elita kulturno nasleđe ne prepoznaje kao suštinsko pitanje očuvanja identiteta, kao ni izuzetan razvojni resurs u mnogim aspektima: kulturnom, prosvetnom, naučnom, umetničkom, demokratskom, privrednom, turističkom… To izuzetno bogatstvo kulturne baštine (arheološki lokaliteti, prostorne kulturno-istorijske celine, bogomolje, utvrđenja, javni spomenici, bojišta, vojni memorijali i mesta stradanja, arhivi, biblioteke, muzeji, galerije i dr.) čine Srbiju prepoznatljivom u evropskim i svetskim okvirima, rekao je Ristić i dodao da je svaki pojedinac, iako toga nije svestan, čuvar kulturnog nasleđa i da ima odgovornost za njegovo očuvanje.

Tribina je potrajala duže od dva sata, a publika je pokazala veliko interesovanje za ovu temu, ali i za sam odnos države prema kulturi.


Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести