Oprezno za volanom zbog mraza i poledice

Oprezno za volanom zbog mraza i poledice

0
Image by Manfred Richter from Pixabay
Stanje na putevima

Suvi kolovozi u nižim predelima donose dobru prohodnost puteva, ali promenljive temperature koje su tokom jutra i večeri ispod nule, a tokom dana uglavnom u plusu, donose opasnost od poledice i klizavih kolovoza. Prohodnost puteva ka zimskim turističkim centrima je dobra, kolovozi su očišćeni ali na pojedinim mestima ima zaostalog snega i leda. Snega do 5 centimetara ima na putevima u planinskim predelima zapadne, jugozapadne i centralne Srbije.
Vozila se naizmenično propuštaju na deonici magistralnog puta Čačak – Ovčar Banja, u blizini brane u Međuvršju, zbog radova na popravci oštećenja na železničkom mostu pruge Kraljevo – Požega.
Naizmenično propuštanje vozila na snazi je i na sledećim deonicama: Pakovraće – Markovica – Kratovska stena, gde je zbog izgradnje petlje buduće trase auto-puta za saobraćaj zatvorena desna kolovozna traka ka Požegi, na deonici magistralnog puta Bumbarevo Brdo – Mrčajevci, vozila se naizmenično propuštaju od 8 do 17 časova, a zbog radova na sanaciji klizišta između Arilja i Prilika, kod mesta Klisura od 7 do 15 časova.
Prema podacima Uprave granične policije na našim graičnim prelazima zadržavanja ima samo na teretnim terminalima u smeru ka Mađarskoj, Hrvatskoj i Bugarskoj.

Vodosnabdevanje

Na vodovodnoj mreži u Čačku jutros ima sitnijhih kvarova, a prema informaciji iz „Vodovod“ radovi na njihovom saniranju neće uslovljavati prekide u vodosnabdevanju, osim u Ulici Danice Marković u Ljubiću, gde je moguće da će u toku prepodneva doći do isključenja vode za vreme radova na popravci kvara. u Gornjem Milanovcu se jutros beleži uredno vodosnabdevanje.
Čačanski Zavod za javno zdravlje je juče počeo uzimanje uzoraka vode na većem broju lokacija u Trbušanima i Miokovcima, kako bi izvršio hemijske i bakteriološke analize vode iz novog cevovoda. Zavod će analize raditi narednih sedam dana, a nakon toga se očekuju zvanični rezultati ovih analiza. Za to vreme, meštani Trbušana i Miokovaca vodu mogu koristiti samo u tehničke svrhe, a voda za piće obezbeđena je putem cisterni.

Elektrosnabdevanje

Na elektromreži u Čačku nema većih kvarova, snabdevanje strujom je uglavnom uredno, na teritoriji Ivanjice ima sitnhijih kvarova niskonaponskoj mreži, ali nije veći broj potrošača bez struje, u Gornjem Milanovcu su planirani radovi na niskom naponu od 9 do 10 sati kada će bez struje biti naselje Brankovo brdo i potrošači kod tržnog centra „Snaga“, a najviše kvarova na niskonaponskoj mreži ima u Dragačevu, gde u mnogim selima potrošači nemaju po jednu fazu, dalekovodi su pod naponom, a pomenuti kvarovi će biti sanirani u toku pre podneva.

Bioprognoza

Očekivana biometeorološka situacija izazvaće uobičajene tegobe kod većine hronično obolelih. Oprez se savetuje srčanim bolesnicima i astmatičarima. Glavobolja i nesanica su moguće meteoropatske reakcije. Svim učesnicima u saobraćaju se preporučuje pojačana pažnja.

PODELI

POSTAVI ODGOVOR