Opština Knić finansira lekare i osoblje u ambulantama u selima Bare i...

Opština Knić finansira lekare i osoblje u ambulantama u selima Bare i Guberevac

,,O efektu projekta najbolje govori to da u danu, u jednoj smeni u ambulanti u selu Bare bude čak i više od 80 pregleda”

0
Foto: Opština Knić

Opština Knić je pokrenula projekat povećane dostupnosti zdravstvene zaštite starijim licima iz udaljenih naselja opštine, koja odlikuju mahom staračka domaćinstva, a čiji meštani, u nedostatku javnog prevoza nisu u stanju da lako dođu do domova zdravlja u Kniću ili Kragujevca. Činjenica da u udaljenom selu Bare, u jednom danu bude obavljeno oko 80 pregleda, govori u prilog tome da su ovakve mere pomoći lokalnom stanovništvu preko potrebne, priča dr Đorđe Đoković, većnik za zdravstvo Opštine Knić.

– Naša opština je veoma razuđena, sa puno staračkih samačkih domaćinstava i bez javnog prevoza. Pored puno staračkih domaćinstva, našim seoskim ambulantama gravitira i deo stanovništva susednog Gornjeg Milanovca, Kragujevca i Kraljeva. Ujedno, pandemija je dovela do centralizovanja zdravstvene zaštite, odnosno povlačenja lekara u veće centre i privremenog zatvaranja naših seoskih ambulanti. Zbog svega toga, lokalna samouprava je odlučila da finansira projekat povećane dostupnosti zdravstvene zaštite starijim licima iz udaljenih naselja. Time je omogućen nesmetan rad dve seoske ambulante u mestima Bare i Guberevac.

Na projektu su angažovani lekar opšte prakse i medicinska sestra, odnosno tehničar, koji rade u ovim ambulantama.

– Naša seoska ambulanta u selu Bare radi tri puta nedeljno, a ambulanta u selu Guberevac radi dva puta nedeljno. Ono što smo postigli ovim projektom je da smo zdravstvenu zaštitu učinili podjednako dostupnom i starijim licima iz udaljenih perifernih sela naše opštine. O efektu projekta najbolje govori to da u danu, u jednoj smeni u ambulanti u selu Bare bude čak i više od 80 pregleda.

Opština Knić će nastaviti sa ovim aktivnostima i u budućnosti, osluškujući potrebe lokalnog stanovništva, navodi dr Đoković.

– Trudimo se. Naša ulaganja su, srazmerno našem budžetu, poprilično velika. Mi ćemo ta ulaganja nastaviti i povećati, jer, jednostavno, zdravlje nema cenu.

POSTAVI ODGOVOR