[rstr_selector]

Opština Topola ugasila Direkciju za izgradnju

Usvajanjem dopuna Zakona o budžetskom sistemu, sva javna preduzeća, fondovi i direkcije koji su osnovani od strane lokalne vlasti i koji se finansiraju iz javnih prihoda kao indirektni korisnici budžeta, moraju biti ugašeni do 1. decembra ove godine. Iz tog razloga, opština Topola je nedavno donela odluku o gašenju Direkcije za izgradnju.

– Mi smo odlukom Skupštine opštine Topola bili osnovani kao javno preduzeće koje je vršilo odgovarajuće usluge za Opštinsku upravu. Na osnovu novog zakona od 1. decembra prestaje finansiranje indirektnih korisnika, a imajući u vidu da smo mi isključivo pružali usluge i nismo bili u funkciji da kao preduzeće i sami izvodimo neke radove, našli smo se na udaru ovog zakona. Kao i većina opštinskih preduzeća u Srbiji koja su osnovana kako bi se bavila urbanističkim planiranjem, ni mi nismo imali mehanizaciju ni ljudstvo koje bi na terenu realizovalo projekte i planove nastale u našem javnom preduzeću, kaže Bratislav Nikolić, direktor Direkcije.

Sedam radnika raspoređeno u Opštinsku upravu i Komunalno preduzeće

Na poslednjoj sednici SO Topola odbornici su usvojili odluku o gašenju JP „Direkcija za izgradnju“ po kojoj će zaposleni nastaviti da rade dosadašnje poslove, ali kao radnici drugih preduzeća čiji je osnivač opština, kaže Nikolić.

– Naša opština je nedavno donela odluku o gašenju Direkcije i ona stupa na snagu 10. novembra. U preduzeću trenutno radimo na statusnim promenama, odnosno na pripajanju odgovarajućeg broja radnika Direkcije u Javno komunalno stambeno preduzeće „Topola“ i u Opštinsku upravu. U opštinu će otići nekoliko radnika pravne i finansijske struke, dok će u Komunalno biti raspoređeni inženjeri i tehničari. Kod nas je vrlo povoljna situacija jer u Direkciji ima svega sedam zaposlenih, od kojih je jedan na određeno. U suštini, svi radnici će nastaviti da obavljaju poslove koje su ranije radili, objašnjava Nikolić.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *