Претрага
[rstr_selector]

Organska hrana iz Prijevora na ceni

Porodica Ristanović iz Prijevora već 13 godina se bavi proizvodnjom organske hrane i među prvima u regionu započeli su ovaj, nimalo lak, posao. Ove godine u svojoj ponudi Ristanovići imaju 30 sertifikovanih poljoprivtrednih kultura.

Ovo poljoprivredno gazdinstvo, spada u ona malobrojna koja se južno od Save i Dunava bave ovim poslom. Organska hrana, naciju može da spase od malignih bolesti prouzrokovanih nekontrolisanom upotrebom pesticida, mišljenja je naš sagovornik Zoran Ristanović, koji govori o motivima kao i računici da se bavi ovim poslom:

Ristanovići nemaju problem sa plasmanom svojih proizvoda, jer je interesovanje njihovih kupaca daleko veće od obima proizvodnje koji imaju, međutim, našeg sagovornika brine što i pored šanse za pristojnom zaradom među poljoprivrednicima ne postoji veće interesovanje za ovim vidom poljoprivredne proizvodnje:

Hrana dobijena organskim putem u svetu je trostruko skuplja od namirnica dobijenih u klasičnom procesu poljoprivredne proizvodnje. Kod nas organska hrana u prodavnicama se prodaje po cenama do 100 odsto višim od redovnih. Ristanović između ostalog navodi koji parametri utiču na visoku cenu organskih proizvoda:

Ove godine kao podsticaj poljoprivredi čačanska lokalna samouprava dodeliće 22 miliona dinara subvencija poljoprivrednim proizvođačima. Pored ove olakšice, poljoprivrednici su savetodavno oslonjeni i na Poljoprivrednu savetodavnu službu, Institut za voćarstvo kao i Agronomski fakultet, tri važne naučne institucije, koje su upravo osnovane zbog dobrobiti poljoprivrede. Čujmo kakva iskustva Ristanović ima sa svima njima:

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *