Претрага
[rstr_selector]
Фото: Страхиња Бабић

Осликани силоси „Житопромета” као контраст индустријском окружењу

„Један рад има тамније оквире који представљају време за нама, други рад представља садашњост, а трећи је у потпуности ослобођен оквира и представља будућност. Осликавањем силоса Чачак је добио нови јавни простор који има потенцијала да постане ново културно место у граду.”

У оквиру фестивала Дани урбане културе који је одржан у Чачку од 10. маја до 20. јуна, осликано је 18 мурала у граду. Један од најзначајнијих подухвата у оквиру овогодишњег ДУК фестивала било је осликавање силоса некадашњег „Житопромета”, чиме је Чачак добио нови јавни простор који има потенцијала да постане ново културно место у граду, рекао је Страхиња Бабић, председник Удружења грађана „Дани урбане културе”.

– Осликавање силоса је био један сегмент у оквиру ДУК фестивала и реализовано је у сарадњи са пројектом Национална престоница културе 2023– Чачанска родна. Ми смо у Чачку до сада осликали преко 100 мурала али ниједном нисмо имали прилику да осликамо овако велики формат. У оквиру фестивала, 10. јуна смо имали један мањи музички догађај на платоу испред силоса и идеја нам је била да у процесу рада, негде на половини, позовемо грађане да присуствују догађају осликавања уз музички догађај и маркет рукотворина. Тиме је отворен и један нови јавни простор за грађане у Чачку, рад на силосима је оплеменио тај простор, а догађај 10. јуна му је дао садржај. Тако да постоји потенцијал стварања једног новог културног места у центру града.

Током овогодишњег ДУК фестивала, 26 муралиста из Србије и иностранства осликало је различите локације у граду. По речима саговорника, најтежи посао су имала три уметника ангажована на осликавању силоса, чији појединачни радови представљају једну апстрактну целину.

– Силоси су високи 34 метра, а поред висине проблем је и површина која није равна већ је обла. Тако да је то био посебан задатак и захтев за уметнике који су радили на осликавању. Осликавање је трајало око 20 дана, сваки од три уметника је осликао своју батерију и формирали су једну целину. Ради се о апстрактној композицији. Једна инспирација је била боја Чачанске родне – љубичаста, а друге инспирације су биле генерално јарке боје које су у контрасту са сивим бојама индустријског окружења. Такође, један рад има тамније оквире који представљају време за нама, други рад представља садашњост, а трећи је у потпуности ослобођен оквира и представља будућност.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *