Претрага
[rstr_selector]
Foto: Pixabay

Osmaci od sutra polažu završni ispit

Učenike osmih razreda u naredna tri dana očekuje polaganje male mature. Ove godine u Moravičkom okrugu osnovnu školu završava 1900 učenika koji će sutra polagati test iz srpskog jezika, u četvrtak iz mamatike, a u petak kombinovani test. Slađana Parezanović, načelnica čačanske Školske uprave, kaže da za sve učenike koji upisuju srednju školu u Moravičkom okrugu ima dovoljno mesta.
– Učenici osnovnih škola su već imali priliku dva puta da rade probni završni ispit i da se pripreme za ovaj najvažniji zadatak koji ih očekuje u naredna tri dana. Sutra polažu test iz srpskog jezika, u četvrtak iz matematike, a u petak će polagati kombinovani test iz biologije, fizike, hemije, istorije i geografije. Testovi će se sva tri dana polagati od 9 do 11 sati, a u učionicama će moći da bude devet ili manje učenika i po dva dežurna nastavnika koja će pratiti regularnost završnog ispita i učenicima pomoći u svim procedurama koje ih u naredna tri dana očekuju. Od završnog ispita, kao i od uspeha koji su stekli u prethodnih osam godina školovanja, zavisi i mogućnost upisa učenika u srednje škole. Oni koji budu imali 50 i više bodova moći će da upišu četvorogodišnja zanimanja, a đaci koji budu imali manje od 50 bodova sakpljenih na uspehu iz osnovne škole i na završnom ispitu, upisivaće se samo na trogodišnja zanimanja. Učenici će na svakom testu imati po 20 pitanja, odnosno zadataka i svaki od ova tri dela testa mogu da donesu najviše 20 bodova. Preliminarni rezultati biće objavljeni 3. juna, a đaci će 23. juna imati mogućnost da ulože žalbu Okružnoj komisiji, koja će najverovatnije raditi u Školskoj upravi u Čačku, ali do tada će škole dobiti detaljna uputstva. Konačni rezultati biće objavljeni 28. juna, popunjavanje lista želja je zakazano za 29. i 30. jun, a 8. i 9. jula učenici se upisuju u srednje škole, rekla je Slađana Parezanović i dodala da 1900 učenika u Moravičkom okrutu završava osnovnu školu i da očekuje da će svi izaći na završni ispit, jer on predstavlja konačnu potvrdu da su završili osnovno obrazovanje.

U Moravičkom okrugu dovoljno mesta za sve buduće srednjoškolce

Što se tiče slobodnih mesta, načelnica Školske uprave je rekla da ih ima i više nego dovoljno.
– Imamo preko 2000 slobdonih mesta u školama Moravičkog okruga. U Gornjem Milanovcu slobodnih ima 12 odeljenja, 10 odeljenja je otvoreno u Ivanjici, četiri u Srednjoj školi Dragačevo, 11 u Mašinsko-saobraćajnoj školi u Čačku, 10 u čačanskoj Gimnaziji, 9 u Tehničkoj školi, sedam u Ekonomskoj, 6 u Prehrambeno- ugostiteljskoj i pet u Medicinskoj gde uvek imamo više prijavljenih učenika za makar jedno odeljnenje. Takođe su učenici polagali i prijemni ispit u Muzičkoj školi u Čačku, jedan broj će se upisivati i u školu „1. Novembar”, tako da će mesta biti za sve, istakla je Slađana Parezanović.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *