Претрага
[rstr_selector]
Фото: Народни музеј Чачак

Откривене нове специфичности Римских терми у Чачку

„Пружила нам се прилика да у великој мери допунимо старија истраживања и поузданије утврдимо хронологију подизања и коришћења терми и средњовековне некрополе. Може се рећи да овај простор не престаје да изненађује”.

Археолошка истраживања на локалитету Римских терми у Чачку, која су после 53 године настављена крајем августа, завршена су пре два дана. Ископавања су изведена у оквиру радова на уређењу простора око овог археолошког локалитета, а током истраживања су откривене нове специфичности Римских терми, објаснила је Делфина Рајић, историчар уметности и директор Народног музеја Чачак.

–  После 53 године настављена су истраживања на простору Римских терми. Текућа ископавања вршена су због уређења простора западно од терми, односно отварања новог прилаза Римском купатилу са Градског шеталишта. Пружила нам се прилика да у великој мери допунимо старија истраживања и поузданије утврдимо хронологију подизања и коришћења терми и средњовековне некрополе. Може се рећи да овај простор не престаје да изненађује. Оно што се наслућивало је да се средњовековно гробље пружа и западно од терми, али не у мери у којој је то откривено овогодишњим ископавањима. После 30-ак гробова, откривених раније, ове године је откривено готово 50 нових. Посебно изненађење је просторија терми, такозвана просторија број 9, која се за сада не сагледава у пуним димензијама и чија намена још увек није јасна. План је да се ископавања наставе следеће године, после чега ће уследити пројектовање и извођење уређења простора око терми и новог прилаза са Градског шеталишта.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *