Претрага
[rstr_selector]

Oživljava se užička tvrđava 

Pored konzervacije, odnosno zaštite od daljeg propadanja postojećih zidina na Staroj tvrđavi u Užicu, koja se sprovodi pod nadzorom kraljevačkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, uporedo se radi na razvijanju drugih sadžaja kako bi se ovaj lokalitet turistički valorizovao, kaže Nemanja Nešić, zamenik gradonačelnika Užica. Krajem novembra je završena izgradnja Zip lajna koji prolazi iznad kanjona Đetinje, a u toku je izrada projekta za izgradnju visećeg pešačkog mosta od magistralnog puta do same tvrđave.

– Užičko srednjovekovno utvrđenje koje mi Užičani zovemo Stari grad, kao jedan od simbola nešeg grada, jedan je od prioritenijih projekata gradskog rukovodstva na kome poslednjih godina intenzivno radimo. Pored te osnovne faze konzervacije, odnosno zaštite od daljeg propadanja zidina koja se sprovodi pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kraljevo, koji upravlja tvrđavom, paralelno sa tim razvijamo razne druge sadržaje koji treba da imaju za cilj da se taj lokalitet turistički valorizuje i da pored toga što će se ljudi diviti njegovoj lepoti, imamo i finansijsku  korist. Krajem novembra smo završili projekat izgradnje Zip lajna koji će definitivno biti jedan od najatraktinivjij u ovom delu Evrope jer prolazi iznad kanjona Đetinje na poprilično velikoj visini i on će početi da radi na  proleće naredne godine, kaže Nešić.

Viseći most će spojiti dva brda preko Đetinje 

Zamenik gradonačelnika Užica je rekao da je u planu izgradnja atraktivnog visećeg pešačkog mosta koji će od  magistralnog puta preko kanjona voditi do tvrđave.

– Intenzivno smo u postupku izrade plana detaljne regulacije koji treba da nam stvori plansku osnovu za razvoj brojnih drugih sadržaja – od ugostiteljskih objekata, objekata za prodaju suvenira, do onoga što nam je u ovom momentu najvažnije, a to je projekat izgradnje visećeg pešačkog mosta od magistralnog puta do same tvrđave. Na tom projektu grad Užice radi sa Građevinskim fakultetom iz Beograda. Uskoro se očekuju geomehanička istraživanja vezana za ispitivanja statičkih karakteristika samog terena. Nadamo se da će projekat biti završen naredne godine i da ćemo sa radovima moći da počnemo na jesen. Taj most će sam po sebi biti velika atrakcija i omogućiće da veliki broj turista koji prolaze ka Zlatiboru, Tari, Mokroj Gori, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, privremeno zastanu, pređu preko mosta i uživaju u obilasku srednjovekovnog utvrđenja, ali i u brojnim sadržajima koje pripremamo, rekao je zamenik gradonačelnika Užica.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *