[rstr_selector]

Partijsko zapošljavanje u „Zračku“

Učinak u poslednjih pet meseci koalicione vlasti u Čačku bila je tema današnje konferencije za novinare u povereništvu pokreta „Dveri“. Boško Obradović, šef odborničke grupe „Dveri“ osvrnuo se na brojna neispunjena predizborna i postizborna obećanja predstavnika vladajuće većine, od onih da će Čačani dobiti zavoren bazen, rekonstruisanu atletsku stazu do višegodišnje priče o modernoj zgradi biblioteke…

Obradović je danas uputio i oštre kritike na račun predsednika Skupštine grada Veljka Negovanovića koji, prema njegovim rečima izbegava odgovor na pitanje „kako su do radnog mesta došli zaposleni u ustanovi „Zračak“.

– U Čačku nije reč o nekoj novoj vlasti, već ako malo bolje sagledamo, videćemo da se radi o starim metodama vladanja. Treba ukazati na to šta je vlast uradila za proteklih 15 meseci rukovođenja gradom, a šta smo i mi kao vodeća snaga u opoziciji uradili u tom periodu.Posebno bih želeo da istaknem ta velika, napumpana, lažna obećanja nove vlasti. Da je Čačak onakav kakav je izgledao u obećanjima on bi danas bio jenda od najmodernijih varoši. Čuli smo da će ovde biti zatvorenih bazena, rekonstruisanih atletskih staza, da će doći velike investicije i da će biti pokrenut veliki broj novih infrastrukturnih projekata počev od Doma vojske koji će biti prerađen u gradsku biblioteku do niza drugih investicija i ostvarenja. Svedoci smo da veliki deo tih obećanja nije ni započeto i da kao i uvek imamo vlast koja vlada na lažnim obećanjima. Današnji naslov konferencije je „Šta i ko ubija grad Čačak“ upravo zbog opšteprisutnog mehanizma partijskog zapošljavanja. I dalje imamo partijsko postavljanje direktora na nameštenim konkursima, partijsko zapošljavanje u javnim preduzećima i partijsko postavljanje članova upravnih i nadzornih odbora. Jadnom rečju imamo sve ono što liči na partijsku feudalizaciju grada. Karakteristično za tako nešto jeste slučaj nove ustanove „Zračak“. Pokret „Dveri“ već mesecima traži da se ispita zapošljavanje koje se desilo u toj ustanovi koje je potpuno partijsko i iza koga potpuno stoje rukovodeći organi grada, na prvom mestu predsednik Skupštine grada, Veljko Negovanović i SPS koji je inače najpoznatiji u čitavoj državi po tom bahatom, partijskom zapošljavanju i rukovođenju javnim preduzećima. Već mesecima predsednik Skupštine odbija da postavi na dnevni red jednu jednostavnu stvar, a to je da nam novi direktor „Zračka“ podnese izveštaj kako su to tačno i ko zaposlen u ovoj ustanovi, a treba napomenuti da je to bilo i najveće zapošljavanje u lokalnoj samoupravi u ovoj godini. Smatram da građani Čačka imaju pravo da saznaju ko je tamo i na koji način zaposlen. Druga stvar na kojoj smo mi insistirali na poslenjoj sednici Skupštine je da se konačno napravi analiza pljačkaških privatizacija koje su izvedene u poslenjih 13 godina. Novo rukovodstvo ne haje i ne bavi se analizom svih tih preduzeća koja su ili uništena ili u restrukruiranju, stečaju ili propadaju na neki drugi način. Na Skupštini se i o tome ćuti uprkos zahtevu „Dveri“ da se raspravlja o tome ko je upropastio grad Čačak u poslednjih 13 godina – izjavio je Boško Obradović i ponovio zahtev za smenom Zorana Belčevića, direktora čačanskog Centra za socijalni rad.

– U tome smo dobili podršku ukupno 32 odbornika među kojima su bili odbornici opozicije ali i odbornici vlasti što je dokaz da oko neke vazne teme mozemo da postignemo konsenzus – ističe Obradović. Govoreći o problemu nedostatka angažovanja lokalne samouprave u obezbeđenju poligona za obuku vozača, Obradović je izneo zabrinjavajuć podatak da zbog osiromašenog kućnog budžeta, svega nekoliko Čačana je krenulo na obuku po novim propisima i znatno višim cenama.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести