Претрага
[rstr_selector]

Pismo Unije sindikata prosvetnih radnika Gornjeg Milanovca i dalje bez odgovora

Pre nešto više od mesec dana, gornjomilanovački prosvetari su uputili otvoreno pismo državnom vrhu, u nadi da će njihov problem sa prevoznicima koji već dugo traje, biti barem uzet u razmatranje. Podsećamo, u pitanju je kontinuirano nepoštovanje Ustavom zagarantovanog prava na samostalni izbor načina na koji će ostvarivati naknadu za dolazak i povratak sa radnog mesta: u novcu ili mesečnom kartom. Umesto toga, predviđena sredstva se uplaćuju na račun privatne firme koja vrši usluge prevoza u Gornjem Milanovcu.

Do sada su se obraćali mnogim službama, praktično svima sem predsedniku države, kaže Vladimir Milisavljević, predsednik Sindikata obrazovanja Gornjeg Milanovca i član glavnog odbora Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije. Dobili su odgovore iz Ministarstava prosvete i rada, a trenutno pregovaraju sa Agencijom za mirno rešavanje javnih sporova i Opštinom Gornji Milanovac. Zaokruženo je trideset dana pregovora, ali se na zahtev Opštine nastavlja se sa još toliko dodatnih, kako bi pokušali da reše više nego gorući slučaj.

Zbog svega trpi prosveta u Gornjem Milanovcu

– Trenutno je najproblematičnije tumačenje Člana 118, stava 1 Zakona o radu, koje je u ovoj situaciji nepotrebno, ali mu se pribegava ne bi li se zakon zaobišao. Razlog naše žalbe je želja da saznamo na osnovu čega preporuka predsednika opštine i raznih službi treba da bude presudna za funkcionisanje prosvete u Gornjem Milanovcu? Sporimo se upravo oko toga što njihova preporuka da se prihvati javni saobraćaj kao sopstveni prevoz biva nametnuta svima i predstavlja kamen spoticanja. Čitav prosvetni sistem u našem gradu trpi zbog toga, ističe Milisavljević.

Unija sindikata prosvetnih radnika preduzela je još neke korake, pre svega apelujući na Agenciju za borbu protiv korupcije zbog sukoba interesa kod direktora, na koje sumnjaju predstavnici sindikata po školama. Samim tim, postavlja se pitanje načina funkcionisanja odnosa između opštine i škole, jer ukoliko postoji sumnja na sukob interesa, odluke koje se donose i sprovode takođe postaju problematične. Iz Unije insistiraju na poštovanju zakonske procedure i pokušajima da se u narednom periodu dođe do rešenja koje bi bilo na obostranu korist.

Zaustaviti uludo trošenje novca

– Jednostavno, ne želimo da se sukob proširi i preraste u nešto ozbiljnije. Moram naglasiti da smo već dobili tri prvostepene presude čiji su troškovi zaista šokantni, jer troškovi suda sedam-osam puta premašuju one koji će ići zaposlenom. Dakle, ulazimo u nešto što je apsolutno bespotreban materijalni šok za Gornji Milanovac. Naše informacije su da se Opština žalila na te procese i ne znam kuda to vodi, ali se nadam da će doći do rešenja, jer je ono u interesu i jednih i drugih. Zaposleni u prosveti iskreno žele da se sve reši mirnim putem, ali nastavićemo da reagujemo raznim sindikalnim načinima borbe, ako zatreba i sudski, zaključuje predsednik Sindikata obrazovanja ovog grada.

Njihova nada je, dodaje, da će u daljem toku situacije uspeti da izađu iz problema i sukoba bez velikih trzavica. S obzirom na to da im premijerka Srbije ni posle četrdesetak dana nije odgovorila, Milisavljević kaže da čak razmišljaju o ponovnom slanju pisma, kako bi je na taj način podsetili, jer bi sve ono što ih „baca u bespotrebni trošak“ trebalo rešiti što pre i što bezbolnije.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *