Претрага
[rstr_selector]

Plavo kupanje voća

Novembar je mesec kada se u svim granama poljoprivrede sumiraju rezultati. Kod voćara ovo je period kada se poslednji jesenji, sunčani dani koriste da se zadocneli plodovi uberu iz voćnjaka, ali i da se obave pripreme koje će sledeće vegetativne sezone obeznediti sigurne prinose.

Jedna od tih neopodnih mera u voćnjacima je obavezno jesenje prsklanje voća, takozvano „plavo kupanje“, kaže Vesna Nišavić Veljković savetodavac čačanske Poljoprivredne stručne službe.

– Ni tokom pozne jeseni ne završavaju se poslovi voćara u voćnjacima već poćinju pripreme za narednu sezonu. U ovom periodu je veoma bitno da se posveti pažnja održavanju higijene u voćnjaku, što znači skupljanje i uništavanje opalog lišća i mumificiranih plodova iz krošnji, zatim uklanjanje polomljenih grana. Sve te biljne delove koje uklonimo iz voćnjaka, treba fizički da se iznesu i da se spale čime se manjuje infekcioni potencijal u narednoj godini. Nakon ovoga potrebno je da se udari i takozvano „plavo prskanje voća“ ili jesenje prskanje voća. Svi oni patogeni koji prezimljavaju u krošnji voćnjaka, najbolje je da se ovo tretiranje uradi posle prvih jesenjih mrazeva zato jer tada lišća na voćkama ima manje. Ovo prskanje treba da se uradi temeljno, tačnije preparatom treba da se nakvase biljke do kapanja zbog toga što, ukoliko ostane neki deo biljke nepokriven, u proleće će se bolest javiti upravo u tom delu. Što se tiče izbora preparata, za ovo prskanje koriste se bakarni preparati i njih je potrebno koristiti u koncentracijama najmanje 30 odsto više nego što su u uputsvu preporučene za tretiranje. Bitno je reći da tretmane prskanja treba sprovoditi kada su temperature iznad sedam stepeni, u najtoplijem delu dana da bi se depozit osušio i da ne bi došlo do izmrzavanja – izjavila je Vesna Nišavić Veljković dodajući da ovo tretiranje može da se radi tokom novembra idecembra ali je neophodno da se ispoštuju neophodni temperaturni uslovi tretiranja.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *