Претрага
[rstr_selector]

Po plate u Strazbur

Grupa radnika konfekcije „Prvi oktobar“ uspela je, preko suda u Strazburu, od države da naplati dug na ime razlika u zaradama, star više od tri decenije. Šest radnika „Prvog oktobra“ od Ministarstva finansija Republike Srbije nedavno je naplatilo od 15 000 do 18 000 evra, po izvršnoj presudi suda u Strazburu.

Radnici, njih 29, su još 1999. godine tužili firmu, jer su im bile zakinute zarade od 1992. do 1999. godine. Oni su dobili sudski spor pred tadašnjim Opštinskim sudom u Čačku, u kasi firme, ali ni u kasi države nije bilo novca za isplatu. Radnicima „Prvog oktobra“, koji su tužili preduzeće, tada je trebalo isplatiti u proseku oko 5 000 evra po zaposlenom. Trinaest godina kasnije, prema rečima advokata Refije Garibović, koja je zastupala radnike, taj dug državu košta više od sedam miliona dinara. Garibovićeva navodi da iz Srbije sve veći broj radnika pravdu traži i pronalazi pred ovim evropskim sudom.

„U proseku, sudski procesi u Strazburu traju od tri do četiri godine, bar po mojim predmetima. Kada sam 2005. godine krenula sa zastupanjem prvog klijenta pred ovim sudom, vrlo mali broj građana Srbije je tražio pravdu u toj pravosudnoj instituciji, dok je danas slika sasvim suprotna.“ – kaže Refija Garibović i dodaje da su radnici čačanskog „Prvog oktobra“ pravdu iz Evrope čekali skoro pet godina, i da je, po donošenju pravosnažne presude, država Srbija je imala rok od tri meseca da Čačanima isplati presuđene iznose, što je i učinjeno.

Refija Garibović živi i radi u Novom Pazaru, međutim njoj se javljaju klijenti iz čitave Srbije, a među njima su i preostali radnici iz „Prvog oktobra“ koji u Srbiji nisu uspeli da naplate pravosnažne presude nadležnih sudova.

“ Dogovorili smo se da ću uzeti neke od tih predmeta, naravno koliko budem mogla. Moj savet im je da se obrate i drugim advokatima, jer svaka presuda koja je izvršena u Srbiji posredstvom strazburškog suda može da se naplati.“ – navodi pravna zastupnica nekadašnjih čačanskih konfekcionara.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *