[rstr_selector]

Poboljšana usluga negovateljica u Ljigu

Pomoćnica predsednika opštine Ljig, Katarina Lazić, kaže da projektno finansiranje traje do avgusta naredne godine, ali da će opština Ljig obezbediti sredstva da bi usluga pomoć u kući nastavila da funkcioniše.

– Ovo je prvi veliki projekat naše opštine u domenu socijalne zaštite, a verujem da isto važi i za naše partnere u ovom projektu, opštine Lajkovac i Mionica. Zahvaljujući njemu, po 30-ak stanovnika iz svake od ove tri opštine dobiće pomoć u kući. To je posebno važno kada se zna da najveći broj onih kojima je pomoć potrebna živi na udaljenim i nepristupačnim područjima. Ovim projektom se problemu starih i nemoćnih osoba prvi put pristupa sveobuhvatno: od sistemskog utemeljenja kroz odluke i pravilnike o socijalnoj zaštiti, preko jačanja kapaciteta zaposlenih i formalnog osposobljavanja zaposlenih u međuopštinskom Centru za socijalni rad do konkretne nege starih osoba, ističe Lazić.

Od geronto-domaćice do negovateljice

Katarina Lazić kaže da se u projektu „Za više solidarnosti prema starijima“ insistira na upotrebi termina negovateljica umesto dosadašnjeg geronto-domaćica.

– Suština ovog projekta mnogo više odgovara pomoći u kući nego nekom vidu zdravstvene zaštite, mada su tri žene koje u Ljigu rade ovaj posao zdravstveni radnici koji su bili zaposleni u RH centru naše banje. One za sada ispunjavaju normu predviđenu projektnim planom. Svakako da bi bilo dobro da ih je više, ali, prema podacima Centra za socijalni rad, sadašnji broj zahteva i broj izvršilaca su u proporciji. Moguće je da će broj zahteva biti povećan kada se bude više čulo o ovoj usluzi, mada je sada rano govoriti o tome. Pri tom, s obzirom da smo u ovom trenutku ograničeni projektnim finansiranjem mi i ne možemo nikog sada da zaposlimo.

Obuka negovateljica mora biti kontinuirana

Pomoćnica predsednika opštine Ljig ističe da su negovateljice i danas imale jedan od vidova obuke.

– Pored toga što svakodnevno obilaze stare i pomažu im, negovateljice tokom celog projekta rade i na usavršavanju svojih kapaciteta. Dosadašnji projekti, koje je finansirala država, bili su fokusirani na isporuku usluge, ali ne i na usavršavanje kvaliteta kadrova, istakla je Lazić.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *