[rstr_selector]
Foto: Hram Vaznesenja Gospodnjeg

Počela obnova hrama Svetog Vaznesenja

Posle nekoliko meseci potrage za adekvatnim izvođačem, u Čačku je počela obnova hrama Svetog Vaznesenja, koja između ostalog podrazumeva i restauraciju ikona koje imaju veliku istorijsku vrednost. Prema rečima protojereja Miroslava Petrova, starešine hrama, odabrani izvođač je započeo radove koji bi, prema ugovoru, trebalo da budu završeni za 60 radnih dana.
– Izvođač radova je firma „Ornament Investinženjering“ iz Beograda koja je već izvodila radove u Gornjoj Dobrinji na crkvi zadužbini Kneza Miloša Obrenovića. Radovi su počeli 20. decembra, a prema ugovoru rok za završetak je 60 radnih dana, ali je moguće da taj rok bude produžen s obzirom na to da je u pitanju hram, što znači da radovi ne mogu da se obavljaju nedeljom i praznicima. Moram da napomenem i da je mesec januar isprepletan prazničnim danima tako da će imati dosta neradnih dana, kaže protojerej Miroslav Petrov.

I vernici donirali obnovu

Vrednost radova je 13.500.000 dinara, a najveći deo novca je donirala Vlada Srbije koja je uplatila 10.000.000, kaže protojerej Petrov i dodaje da će ostatak novca biti i izdvojen iz namenskih sredstava koja su uplatili vernici, privrednici iz Čačka i okoline.
– Najveći deo posla nosi „utezanje“ kupole i uopšte zidova hrama, kao i delimično ili kompletno skidanje fresaka sa zidova, skidanje i zaštita fresaka, odnosno ikona sa ikonostasa. U planu nam je da uradimo i restauraciju našeg velelepnog ikonostasa koji datira iz davne 1846. godine, što bi izgled same unutrašnjosti crkve dovelo na jedan visok nivo. Ali videćemo da li ćemo imati finansijskih mogućnosti.

Bogosluženje u parohijskoj sali

Za vreme radova, Bogosluženje ćemo vršiti u našoj parohijskoj sali koju smo, koliko smo bili u mogućnosti, uspeli da preuredimo u jedan novi bogoslužbeni prostor. Nadamo se da će radovi biti završeni do marta, mada sve zavisi i od vremenskih uslova jer smo bili primorani da radimo tokom zimskih meseci s obzirom na to da smo imali zastoj od godinu dana zbog problema sa projektnom dokumentacijom, kaže protojerej Miroslav Petrov.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *