Претрага
[rstr_selector]

Počeo otkup miokovačke kajsije: Cena nedefinisana, otkupljivače niko ne kontroliše

U Miokovcima uveliko traju berba i otkup kajsije, a prema rečima Stevana Milosavljevića, predsednika Udruženja voćara „Miokovačka kajsija“, otkupna cena ovog voća još uvek nije precizno definisana.

– Otkup je počeo pre sedam dana, a cena industrijske kajsije se ne zna. Negde se otkupljuje za 30, negde za 40, ponegde i za 50 dinara i ja to ne mogu da razumem jer kajsija se uzima na neviđeno. Ni na jednom otkupnom mestu nema istaknute cene, već kada proizvođač donese kajsiju dobija odgovor na upit. Otkupljivač daje papirić sa bruto i neto iznosom predate količine voća, niti daje novac, niti priznanicu, verovali ili ne kajsija se uzima na potpis. U Miokovcima ima četiri do pet otkupnih mesta, ali ljudi se snalaze kako znaju i umeju da prodaju svoju robu. Prošlogodišnji kupci koji su direktno dolazili kod proizvođača u voćnjake, dolaze i ove godine pa na taj način voćari prodaju robu. Prema mojim saznanjima cena industrijske kajsije je od 30 do 35 dinara, a za konzumnu nemam saznanja, ali se priča da je oko 80 dinara, ispričao je Stevan Milosavljević.

Miokovačka kajsija najbolja u regionu za preradu

– Verovatno da postoji institucija koja bi trebalo da kontroliše otkupljivače, ali ja mislim da u ovom momentu niko neće reagovati. Jednostavno neko stoji iza svega ovoga, jer je nelogično da neko plaća 30, a neko 50 dinara. S obzirom na to da neko može da plati industrijsku kajsiju 50 dinara, onda ona i zaslužuje tu cenu. Znamo svi kakvog je kvaliteta miokovačka kajsija, koliko ima suve materije, i da u ovom regionu ne postoji bolja kajsija za preradu, ističe naš sagovornik.

Rod lošiji u odnosu na prošlu godinu

– Rod je lošiji nego prošle godine za 20 do 30 odsto. Na to je uticao prolećni mraz, grad koji je oštetio zasade u jednoj trećini sela, a malo je doprineo i prošlogodišnji prerod. Sve nas je snašlo – mraz, grad, niska cena, loš rod, tvrdi Stevan Milosavljević, predsednik Udruženja voćara „Miokovačka kajsija“.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *