Претрага
[rstr_selector]

Počinje sanacija škole u Ovčar Banji

Zaposleni u Osnovnoj školi „Ratko Mitrović“ iz Čačka i meštani Ovčar Banje udružili su se ovih dana da zajedničkim snagama renoviraju zgradu škole koja, inače, predstavlja izdvojeno odeljenje Osnovne škole „Ratko Mitrović“ iz Čačka. Prema rečima profesorke biologije Nede Aćimović, koordinatora na ovom projektu, sredstva za materijal u visini od 65.000 dinara dobili su od Ministarstva omladine i sporta, a radovi će biti izvedeni na volonterskoj osnovi.

– Reč je o školi koja trenutno ne radi jer nema đaka. Inače od osnivanja izdvojenog odeljenja u Ovčar Banji u školu nije ništa uloženo pa je u objekat u lošem stanju i postoje brojni problemi.  S obzirom na to da Ministarstvo omladine i sporta već godinama finansira projekte koji su vezani za adaptaciju javnih ustanova, došla sam na ideju da tražimo pomoć za adaptaciju škole. Ovčar Banja je predeo izuzetnih odlika i postoje stanovnici koji žele da škola ostane u tom mestu, pa nam je cilj da uradimo nešto da njihova deca imaju adekvatno obrazovanje. Roditelji inače imaju strah da tako malu decu puste da putuju sama autobusima do prve obližnje škole. Samim tim je neophodno da im obezbedimo prostor gde bi njihova deca mogla da se obrazuju, rekla je Neda Aćimović.

Ona je dodala da taj prostor ne bi bio samo u službi obrazovanja dece od prvog do četvrtog razreda jer postoje brojna planinarska društva koja nemaju prostor za organizovanje nekih manifestacija.

Škola za sada bez đaka

– Ove godine nažalost nismo imali đaka u ovoj školu, ali prema popisima koji su rađeni prethodnih godina, postoje deca koja bi u narednim godinama pohađala nastavu baš u ovoj ustanovi. To će biti od velikog značaja zaposlenim roditeljima, koji nemaju vremena da decu voze svaki dan do škole ili da ih puste da sama putuju autobusima. Zato je važno da im obezbedimo adekvatnu školu i u ovom području. Iako mnogima izgleda da je ovo područje napušteno, verujte da nije tako. Dosta mladih ljudi želi da ostane u ovom kraju, koji smatraju veoma bogatim, i iz tog razloga ne žele da odu iz njega, rekla je profesorka Aćimović.

U renoviranju učestvuju i đaci iz škole „Ratko Mitrović“ u Čačku

Akcija će biti realizovana 17. i 18. novembra, a u njoj će učestvovati i roditelji i deca.

– Sve zavisi od majstora, odnosno da li će uspeti da sve urade onako kako je planirano. Sredstva koja smo dobili za realizaciju ovog posla iznose 65.000 dinara. To nije dovoljno da se uradi sve što je potrebno, ali ćemo prvo zameniti deo stolarije koja je u jako lošem stanju, a zidovi škole će biti izgletovani i okrečeni. Nažalost, Ministarstvo omladine i sporta nam je smanjilo cifru koja je bila neophodna za ovaj projekat, ali se nadam da ćemo daljim aktivnostima uspeti da obnovimo celu školu. Ovo je volonterska akcija jer smo sva sredstva koja smo dobili uložili u materijal, a majstori će zapravo biti roditelji učenika naše škole. U akciju su ukljčena i deca koja će volontiranti tog dana. Organizovaćemo mini izlet u Ovčar Banju da i učenici pomognu. Lokalno stanovništvo nam je dalo podršku i taj dan će nas ugostiti i pokazati nam sve vrednosti Ovčar Banje, istakla je Neda Aćimović.

 

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *