[rstr_selector]

Počinje sprovođenje tretmana za nasilnike u porodici

Čačanski Centar za socijalni rad četvrti je u Srbiji u kome će izvršioci krivičnog dela nasilja u porodici moći da prođu edukativni tretman kako ga više ne bi ponovili. Na osnovu mišljenja sociologa i članova stručnog tima, zavisiće i odluka javnog tužioca da li će protiv nasilnika podići optužnicu za nasilje u porodici.

Prva rečenica koju sociolozi izgovore pri susretu sa nasilnikom glasiće „Ti si nasilnik i tvoji postupci predstavljaju krivično delo“. Ovakvim stavom izvršiocima se jasno stavlja do znanja da je reč o ozbiljnom prestupu, na koji niko iz okruženja nije imao interes da im skrene pažnju, kaže Goran Javorac, sociolog čačanskog Centra za socijalni rad, jedan od edukatora.

– Tri grada u Srbiji već su počela sa tretmanom lica koja su izvršila ovo krivično delo, Beogradu, Kragujevcu i Nišu. U planu je da on krene u Kraljevu i Čačku u kome su četiri sociologa obučena da rade sa ovim licima. Mi smo obezbedili sve uslove za realizaciju ovog projekta i sada očekujemo da Osnovno javno tužilaštvo u Čačku pošalje prve korisnike ove usluge Centra za socijalni rad. Za sada ne bih iznosio lokaciju na kojoj će se tretmani sprovoditi, ali kada se formira grupa od šest do osam korisnika mi ćemo krenuti sa grupnim radom i on će se odvijati u skladu sa potrebama lica, verovato u popodnevnim i večernjim satima. Ako počinilac nasilja u porodici uspešno završi tretman doći će do odlaganja krivičnog gonjenja za osumnjičenog i u tom slučaju tužilac će moći da odbaci krivičnu prijavu protiv nasilnika. Ovaj program je osmišljen pre svega zato što donosi ogromne uštede budžetu, jer znamo da su ta lica jedini izdržavaoci porodice. Naravno, pre samog otpočinjanja tretmana obezbeđuje se bezbednost i sigurnost žrtve koja se obaveštava da njen suprug ili partner ulazi u tretman. Statistika je pokazala da lica koja su uključena u tretman u 80 odsto slučajeva nisu izvršila nasilje u periodu dok su bili na tretmanu, sociolozi njihovo ponašanje pratiće i u naredne tri godine – izjavio je Goran Javorac.

Поделите вести

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *