[rstr_selector]
Foto: JP "Gold gondola"

Počinje testiranje panoramske gondole na Zlatiboru

Na Zlatiboru će sutra početi testiranje panoramske gondole. Bojana Božanić, direktorka Javnog preduzeća  „Gold gondola“, kaže da se nakon probnog rada celokupnog sistema, prve probne vožnje očekuju za mesec i po dana.
– Sutra je dan koji smo najavljivali kao početak puštanja gondole u probni rad. To podrazumeva testiranje celokupnog sistema s obzirom na to da je završen postupak testiranja podsistema, odnosno pojedinačnih delova cele instalcije, sada se pušta u rad sajla i ispituje se funkcionisanje celog sistema. Kada se završi ovaj postupak ispitivanja, testiranja i pribavljanja kompletne dokumentacije, podnošenje zahteva i dobijanje upotrebne dozvole, za mesec, mesec i po dana očekujemo i probne vožnje. Svi ti postupci se rade paralelno, ali na terenu je sada najvažnije da asistenti iz francuske „Pome“ sa izvođačima radova i ostalim saradnicima sve ispitaju onako kako treba i da potvrdimo da je ono što smo godinama radili urađeno kako treba i da će zlatiborska gondola raditi dugi niz godina. Da podsetim da smo pre pet godina, na Preobraženje, postavili kamen temeljac za početak izgradnje gondole na početnoj stanici, a sada na međustanici na Zlatiboru pored Ribničkog jezera, gde je srce tehničkog dela sistema, puštamo je u probni rad.
Zlatiborska gondola je duga devet kilometara i kao takva je najduža na svetu. Bojana Božanić je istakla da će se u budućem periodu raditi na uređenju sadržaja duž njene trase.
– U probnom radu bez putnika biće testirano nekoliko kabina kojih ima 55, od kojih je jedna servisna, a ostale su za vožnju. Putuje se devet kilometara i trebaće oko 25 minuta da se stigne do vrha Tornik gde je poslednja stanica. Ovo je najduža panoramska gondola na svetu koja ide preko 36 stubova i tri stanice, i upravo je jedna na Ribničkom jezeru. Ideja je da se na celoj toj trasi, od početne do poslednje stanice, pored vožnje gondolom i pružanja jedinstvenog pogleda na Zlatibor iz vazduha, uredi i  čitav prostor sa određenim sadržajima gde će biti za svakoga po nešto.  Ovaj probni rad je jedan veliki korak na samom kraju projekta, ali kada konačno pustimo   gondolu u rad i kada se prvi putnici provozaju, tada možemo da kažemo da je završen jedan ciklus. Nakon toga  predstoji dosta aktivnosti na uređenju tih terena duž trase i pripremu različitih sadržaja kako bi mogli da zabavimo sve posetioce Zlatibora i ljubitelje panoramskog razgledanja, koji će moći da izađu na bilo kojoj od stanica, rekla je Bojana Božanić.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести

Kултура | Вести | Одабране вести

Изложба шешира у Галерији Етнолошког музеја

22.02.2024
Вести | Одабране вести

Данас почиње 45. Међународни сајам туризма

22.02.2024
Kултура | Вести | Одабране вести

Концерт Јелене Гавриловић у Чачку

22.02.2024