Претрага
[rstr_selector]

Počinju Dani jorgovana

U drugoj polovini maja u Kraljevu se održava centralni deo manifestacije „Dani jorgovana“ kojim se nizom kulturnih događaja obeležava dan kada je Jelena Anžujska došla u Srbiju i udala se za srpskog kralja Uroša Prvog.

Ove godine Kraljevčani obeležavaju 765 godina od dolaska francuske princeze koja je u istoriji Srbije ostala upisana kao prva žena koja je Srbima približila umetnost, bila kraljica i postala svetiteljka.

Dolina jorgovana je nastala u 13. veku kada je kralj Uroš iz ljubavi prema budućoj srpskoj kraljici odlučio da celu dolinu,  uz reku Ibar, zasadi jorgovanom i cvećem ulepša litice kanjona.

Srpski narod i danas u dolini Ibra, od Kraljeva do Raške, neguje jorgovane u znak sećanja na Jelenu Anžujsku, ženu kralja Uroša Prvog Nemanjića.

Jelena Anžujska bila je izrazito obrazovana i jedna od vodećih žena svog vremena, poznata je po tome što je slušala glas naroda, a naročito je pomagala udovicama, sirotinji, bolesnima i strancima, podsticala je obrazovanje i opismenjavanje.

Tomislav Ilić, gradonačelnik Kraljeva, pozivajući Čačane na ovogodišnje „Dane jorgovana“, kaže da ova manifestacija iz godine u godinu privlači sve veći broj posetilaca iz zemlje i sveta:
– Manifestacija „Dani jorgovana“ se održava u okviru naše lokalne samouprave, odnosno grada Kraljeva, a nosilac organizacije programa je Udruženje građana „Jelena Anžujska“. Prvi put ove godine će manifestacija biti međunarodnog karaktera, a tu pre svega mislim na goste iz Francuske, ali i drugih zemalja, jer će Dane jorgovana posetiti i brojne delegacije stranih ambasada. Glavni događaj biće 23. maja u Kraljevu. Nakon toga, u junu Dani jorgovana imaće svoju promociju u Lionu, Kanu i Nici – izjavio je Tomislav Ilić, pozivajući slušaoce radio Dženarike da budu gosti ove manifestacije.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *