Претрага
[rstr_selector]

Почињу „Дани патријарха Павла”

11. септембра у 19 часова биће одржана промоција часописа „Павле, патријарх српски”, чиме ће започети осма по реду манифестација „Дани патријарха Павла”. У наставку манифестације, за 3. новембар је заказана Свечана академија, а у децембру извођење дуодраме „Павле, човек међу људима и нељудима”.

У Градској библиотеци „Владислав Петковић Дис” у Чачку, у понедељак 11. септембра у 19 часова биће одржана промоција часописа под називом „Павле, патријарх српски”, чиме ће започети осма по реду манифестација „Дани патријарха Павла”. Ово је друго издање часописа који прати манифестацију у част и славу највољенијег српског патријарха, рекао је Драго Милошевић, оснивач и главни и одговорни уредник часописа.

– Један од садржаја манифестације „Дани патријарха Павла” јесте и издавање часописа „Павле, патријарх српски”. Први број часописа смо штампали и промовисали у децембру 2021. године и ево дошло је време за ново издање часописа. Удружење „Павле, живот по јеванђељу” и Градска библиотека „Владислав Петковић Дис” организују промоцију новог издања часописа. Учествују Миладин Вукосављевић књижевник, проф. Ана Ранђић, протојереј Игор Ивковић, намесник зајечарски иначе докторанд на Београдском универзитету чија је тема докторске дисертације патријарх Павле. Он је за наш часопис написао један чланак о патријарху Павлу као ученику сарајевске богословије. Свечаност ће увеличати појање хора Свети цар Константин и царица Јелена. Аутори текстова су Богољуб Шијаковић, проф. Богословског факултета, Мило Ломпар, Слободан Николић, Драган Лакићевић и други.

Наставак програма у оквиру „Дана патријарха Павла” одржаће се на Крстовдан, 27. септембра у порти манастира Благовештење у Овчар Бањи.

– Планирамо традиционално, као и сваке године, свечаност на Крстовдан у Манастиру Благовештење. У 8 сати је света литургија, а одмах након тога у порти манастира испред терасе патријарха Павла, у 9.30 имаћемо свечаност. То ће бити изложба крстова овогодишње Колоније и награђених крстова из претходне године. Тада ћемо поделити награде за најбољи крст и награде учесницима Колоније. Ту се верни народ сабира, сви који желе могу да дођу. На свечаности ће ове године певати хор Музичке школе „Др Војислав Вучковић” из Чачка.

Следеће активности у оквиру овогодишње манифестације заказане су за новембар и децембар у Културном центру Чачак.

– За 3. новембар је заказана Свечана академија која се, традиционално, састоји из целовечерњег концерта неког од познатих хорова и, истовремено, те вечери имамо и беседника о патријарху Павлу. Певаће Хор Радио-телевизије Србије под управом маестра Бојана Суђића, а још ћемо видети ко ће бити беседник. Последња активност овогодишње манифестације, која ће бити у децембру, је дуодрама „Павле, човек међу људима и нељудима”.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *