Претрага
[rstr_selector]
Ovčar Banja

Pokazna vežba spasavanja civila i imovine sutra u Ovčar Banji

Gradski štab za vanredne situacije za teritoriju grada Čačka u sredu 23. maja organizuje Združenu metodsku pokaznu vežbu u Ovčar Banji sa početkom u 11 sati. Prema rečima Bratislava Zečevića, načelnika ovog štaba, cilj vežbe je provera spremnosti za spasavanje i pružanje pomoći ugroženim licima i spasavanje materijalnih dobara i životne sredine.

Gradski štab spreman za sve izazove i pretnje

– Cilj je da pokažemo našim građanima da smo spremni ne samo za elementarne nepogode, već i za neke tehničko-tehnološke udese, kao i za razne vrste spasavanja, odnosno za sve izazove i pretnje koje mogu da nastupe na našoj teritoriji. U sutrašnjoj vežbi nastupiće 55 učesnika iz raznih oblasti delovanja, a to su Vatrogasno-spasilačka četa Čačak, Policijska uprava Čačak, Hitna pomoć, Javno komunalno preduzeće „Parking servis, Elektroprivreda Srbije, Šumska uprava Čačak, Turistička organizacija Čačak, klub ekstremnih sportova „Armadillo“, Udruženje veterana 63. padobranske brigade, jedinice civilne zaštite opšte namene, kao i meštani Ovčar Banje, kaže Zečević.

Simulacija nesreće i spasavanja

Zečević navodi da scenario vežbe ima za cilj da gostima na što bolji način prikaže spremnost Gradskog štaba za pretnje i izazove koji mogu nastupiti.

– Scenario koji smo izradili u saradnji sa vatrogasno-spasilačkom četom sastoji se iz niza događaja koji počinju od toga da jedno vozilo probija zaštitnu ogradu, zatim pada u reku, nakon čega će tu doći ronioci budući da će jedno lice biti zarobljeno u vozilu, dok će drugo nositi voda ka mostu, a Vatrogasno-spasilačka četa će sa razvalnim alatom izvaditi lice koje je zarobljeno u vozilu. Takođe ćemo imati jedno lice koje će simulirati da je pecaroš. Ono će krenuti ka licu koje se nalazi u vozilu kako bi mu pomoglo, međutim ono će oboriti kotlić u kojem je spremalo hranu, doći će do požara i u tom momentu povrediće nogu koja će morati da se mobilizira. Tu će nastupiti klub ekstremnih sportova „Armadillo“ koji će to lice prebaciti preko reke Zapadne Morave uz pomoć užadi, nakon čega će mu mobilizirati nogu, a ostalo će preuzeti Hitna pomoć. Jedinice civilne zaštite sa meštanima i veteranima 63. padobranske brigade kao i Šumskom upravom, učestvovaće u gašenju požara i dopunjavanju vozila koja su došla iz Šumske uprave i Vatrogasno-spasilačke čete za gašenje požara, dakle vršićemo dopunu tih vozila vodom radi gašenja požara, navodi Zečević.

Klub ekstremnih sportova kao važan učesnik u zaštiti i spasavanju

Načelnik Gradskog štaba za vanredne situacije kaže da je učešće kluba ekstremnih sportova „Armadillo“ zapravo najvažnije na pokaznoj vežbi u Ovčar Banji.

– Mi ćemo pokazati da je sistem civilne zaštite u Čačku kompletan, jer ne posedujemo samo mehanizaciju jedinice opšte namene već i klubove koji se bave ekstremnim sportovima, zatim klub u Preljini gde su nam svakog časa na raspolaganju avioni. Imamo i radio amatere i druge subjekte sistema zaštite i spasavanja. Na svaki izazov i pretnju možemo da odgovorimo i želimo da pokažemo građanima da mogu imati puno poverenje u grad Čačak i Gradski štab za vanredne situacije.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *