Претрага
[rstr_selector]

Помоћ пољопривредницима у вези са пријавом на систем еАграр

Пријава на систем еАграр и обнова статуса газдинства могуће su до тренутка подношења захтева за жељену субвенцију.

Пријављивање у електронски регистар пољопривредних газдинстава почело је 20. марта. То је обавезан корак за коришћење система еАграр који ће омогућити да сви подаци о домаћинствима буду на једном месту, а пољопривредницима олакшати остваривање права која им доноси регистровано пољопривредно газдинство. Рок за пријављивање није ограничен, а пријава се врши на два начина, објашњава Биљана Јањић, саветодавац за агроекономију у Пољопривредној саветодавној и стручној служби Чачак.

– Уколико пољопривредници имају паметни мобилни телефон, неопходно је да инсталирају апликацију ConsenId и након тога да параметре које добију код нас, у Пошти или у Трезору, скенирају QR кодом и на тај начин су регистровани на Електронску управу. Они који немају паметни телефон, то могу учинити преко чиповане личне карте. Неопходно је да оду у најближу станицу Полиције и да узму Квалификовани електронски сертификат. Са тим сертификатом и личном картом долазе у Пољопривредну саветодавну и стручну службу где их ми региструјемо преко тог сертификата.

На територији Чачка, Горњег Милановца, Лучана и Ариља, коју покрива Пољопривредна саветодавна и стручна служба Чачак, има око 18.000 пољопривредних газдинстава. Саговорница наглашава да, након регистрације у електронски регистар, пољопривредни произвођачи морају извршити и обнову пољопривредних газдинстава.

– Обнову такође раде у нашој служби. Неопходно је да дођу, било са телефонима преко којих су регистровани путем ConsenId, или са личним картама, да понесу изводе из структура производње од претходних година и да на тај начин извршимо обнову њихове регистрације. Ја бих позвала све пољопривредне произвођаче да то учине. Приоритет имају сви они који се баве сточарском производњом, јер имамо информације да ће већ почетком априла кренути јавни позив за све сточаре, односно за премије за млеко. Сви заинтересовани за регистрацију пољопривредних газдинстава могу се јавити нашој Служби. Иначе, ми смо ангажовани у свим општинама које покривамо – дакле поред Чачка то су Горњи Милановац, Лучани, Ариље, па сви становници ових места то могу учинити у нашој служби.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *