Претрага
[rstr_selector]

Pomoć u kući svedena na tri sela

U prihvatilištu čačanskog Centra za socijalni rad trenutno boravi 11 osoba, a prema rečima direktorke Centra, Branimirke Radosavčević, u najvećem riziku trenutno se, zbog nepovoljnih vremenskih uslova, nalaze osobe iz staračkih i samačkih domaćinstva sa seoskog područja, a u prihvatilištu ima mesta za još troje njih. Ipak, pomoć u kući Centar može da obezbedi samo u tri sela sa teritorije grada Čačka.
– Dok je trajao konkurs za javne radove tokom prošle godine mi smo pomoć u kući obezbeđivali u 13 sela. Trudili smo se da stignemo do najudaljenijih mesta, odnosno do rubnih područja teritorije koju pokrivamo. Na žalost, kada je 5. decembra taj program završen mi smo praktično morali da smanjimo broj korisnika i pomoć u kući sada realizujemo samo u Mrčajevcima, Gornjoj Trepči i Mojsinju. To je sve što naš Centar u ovom trenutku može da pokrije s obzirom na broj gerontodomaćica  i na raspoloživa finansijska sredstva. Mi znamo da je potreba stanovništva za gerontodomaćicama veća, ali je u ovom trenutku situacija takva kakva jeste. Koncentrisali smo pomoć u kući na područje grada jer je to nešto što možemo da realizujemo, kaže Branimirka Radosavčević.

Nije bilo poziva za pomoć

Direktorka Centra za socijalni rad u Čačku kaže da je Centar pre dolaska ledenog talasa obezbedio sve što je potrebno da bi korisnicima mogli da izađu u susret u uslovima vremenskih nepogoda.

– Unapred smo mapirali potencijalne rizike i prepoznali korisnike koji bi mogli biti u opasnosti zbog ovakve vremenske situacije. Nismo čekali da nam se ti korisnici jave i zatraže pomoć nego smo izašli na teren i obišli ih čim su nepogode počele. Uverili smo se da su svi oni bezbedni i da u ovom trenutku ne postoji razlog za eventualnu evakuaciju. Samo smo kod jednog korisnika konstatovali da mu je neophodno nabaviti hranu i osnovne životne namirnice što smo i učinili, rekla je Radosavčević.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *