[rstr_selector]

„Ponikve“ se pripremaju za obavljanje civilnog saobraćaja

Na aerodromu „Ponikve“, koji se nalazi nedaleko od Užica, započeto je uklanjanje granata koje su zaostale iz perioda NATO agresije. Ovaj aerodrom se ne koristi za saobraćaj godinama, jer nema sertifikat bezbednosti, upravo zbog nedovršenog posla oko deaktiviranja i čišćenja terena od neeksplodiranih ubojnih sredstava. Republička direkcija za imovinu prenela je na grad Užice pravo korišćenja nad objektima aerodroma bez naknade, nakon čega su Užičani osnovali i Gradsko javno preduzeće za upravljanje aerodromom, koji do danas nije osposobljen za rad.

Sredstva za nastavak radova na čišćenju terena, oko i na samom aerodromu, obezbedila je Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu u iznosu od 300 000 dolara. U sadašnjoj fazi radova biće pregledan osnovni pojas staze, tačnije 150 metara levo i desno od ivica piste. Stručnjaci će teren pregledati do dubine od pola metra u pojasu od milion i dvesta hiljada kvadratnih metara aerodromskog kompleksa. Očekuje se da će radovi biti završeni sredinom juna.

Dobijanje sertifikata o pirotehničkoj bezbednosti jedan je od preduslova za ulazak u proces dobijanja dozvole za letove u civilnom avio-saobraćaju, o čemu govori Saša Savić, direktor i za sada jedini zaposleni u užičkom Javnom preduzeću „Aerodrom Ponikve”:

{soundcloud}https://soundcloud.com/dzenarika/sa-a-savi{/soundcloud}

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести