Претрага
[rstr_selector]

Poništeno više od 200 rešenja o rušenju nelegalnih objekata

Popis nezakonito izgrađenih objekata bi prema Zakonu o ozakonjenju trebalo da se okonča do kraja ovog meseca, međutim u većini gradova, pa i u Čačku, taj posao najverovatnije neće biti obavljen u predviđenom roku.

U proteklom periodu u Čačku je došlo do zastoja u realizaciji ovog popisa najpre zbog manjeg broja popisivača, a potom i zbog činjenice da su sva rešenja o rušenju bila na reviziji kod drugostepenog organa u Ministarstvu građevinrstva.

Milovan Erić, načelnik Gradske uprave za inspekcijski nadzor, kaže da su popisivači na području Čačka do sada popisali oko 11.000 objekata i objašnjava zašto je više od 200 rešenja o rušenju bilo na kontroli.

– Rešenja su revidirana iz razloga što smo mi dobili obaveštenje da, navodno, nismo vršili uvid u satelirski snimak u trenutku kada smo ih izdali. Treba napomenuti da smo taj snimak dobili tek krajem avgusta ove, a trebalo je da ga dobijemo 27. novembra prošle godine, odmah nakon stupanja na snagu Zakona o ozakonjenju. Sva rešenja koja su ukinuta, a ima ih 230, biće ponovo urađena s tim što će u obrazloženju biti navedeno da je izvršen uvid u satelitski snimak, Ako se konstatuje da se ne nalaze na satelitskom snimku i oni će biti na spisku za rušenje, u suprotnom oni će moći da se ozakone, rekao je Milovan Erić.

Prema njegovim rečima ovih dana rešenja o ozakonjenju počinju ponovo da se izdaju i to pojedinačno po popisnim listama koje su stigle sa terena.

– Ta rešenja se dalje dostavljaju Upravi za urbanizam koja odmah po službenoj dužnosti otvara postupak ozakonjenja i kontaktira sa investitorima nezakonito sagrađenih objekata radi dostavljanja određene dokumentacije, objašnjava Erić.

Popis kasni i zbog nedovoljnog broja popisivača

Prema važećen Zakonu, popis nelegalno sagrađenih objekata bi trebalo da se okonča godinu dana nakon usvajanja Zakona, ali on u Čačku neće biti urađen u zakonom predviđenom roku.

– Taj posao iz više razloga neće do tada moći da se obavi. Suviše je mali broj inspektora, kao i samih popisivača, a ni novca nema dovoljno da bismo angažovali dovoljan broj ljudi za posao popisa. Reč je o poslu koji podrazumeva popis od 50.000 do 60.000 objekata. Mi smo u kontaktu i sa kolegama koji ovaj posao rade u drugim lokalnim samoupravama u Srbiji i gotovo da je svuda slična situacija. Retki su oni koji će ovaj psoao moći da obave do kraja novembra, kaže Erić.

Do sada popisano 11.000 objekata

– U zavisnosti od vremenskih prilika dnevno se poliše od 50 do 100 objekata. Popisivači su trenutno u Košutnjaku, Beljini, Paliluli i Atenici u kojoj je posao pri kraju. Nisu završena sva sela, ali su završena ova veća. Imajući u vidu koliko smo sredstava dobili za ovaj posao i kako je sve to teklo, ja sam kao načelnik uprave veoma zadovoljan ovim što je do sada urađeno.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *