[rstr_selector]

Poplave i u Raškom okrugu, situacija za sada nije alarmantna

Nivo Zapadne Morave u kraljevačkom naselju Grdica je na granici izlivanja i ova reka poplavila je rukavce oko mosta Grdica-Popovići, dok se Ibar izlio na obližnje košarkaške terene. Ipak, načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Kraljevu, Radoica Kočović izjavio je da ne očekuje dalja izlivanja reka u Raškom okrugu, ali je naglasio pojavu velikog broja odrona.
– Bedem za odbranu od poplava nije završen do kraja. Nivo Morave u Grdici je na granici izlivanja. Poplavljeni su rukavci oko mosta na pravcu Grdica – Popovići, ali još uvek nije ugrožena komunikacija, odnosno nije preseena komunikacija za saobraćaj. Očekujemo da voda koja je kod Kratovske stene negde na kvoti 500, može podići nivo za nekih 20 santimetara što može da dovede do prekida saobraćaja na tom delu puta. Međutim, ako padavine do kraja dana budu slabijeg intenziteta i ako prestanu kako je najavljeno ne očekujemio da će napraviti bitnije probleme u naselju Grdica. Stavili smo mašine u pripravnost ako bude potrebno, pripremili smo i zemlju da reagujemo na tom delu puta kako voda ne bi prešla ka naselju, rekao je Radoica Kočović.

Ibar poplavio košarkaške terene u Kraljevu

– Ibar je poplavio u Kraljevu košarkaške terene. Ta reka trenutno stagnira na profilu Raške, a najviši nivo vode koji je bio tokom noći, očekujemo da će proći kroz Kraljevo u toku popodneva, ali ne očekujemo neke veće probleme u slivu Ibra osim poplavljenih košarkaških terena. Što se tiče ostalih rečnih slivova, oni prave materijalnu štetu na neuređenom delu obala kao što je Ribnica i ostala manja rečna korita, ali nemamo izlivanja i plavljenje objekata u tim rečnim slivovima, kaže Radoica Kočović.

Proradili odroni

Kočović kaže da očekuje da će posle ovako velikih padavina proraditi i odroni, kao što je već bio slučaj protekle noći.

– Imali smo noćas odron na Ibarskoj magistrali  koji smo otklonili u delu naselja Polumir na putu Kraljevo – Raška. Jutros je došlo i do odrona na magistalnom putu Ušće – Raška gde je jedna traka bila u prekidu. Preduzeće za puteve Novi Pazar je na terenu i očekujemo vrlo brzo da uklone taj nanos zemlje sa kolovoza i da se osposobe obe trake za saobraćaj. Takođe smo imali odron na putnom pravcu Ušće – Studenica prema Ivanjici, gde se često i dešavaju odroni, međutim putari su tokom noći uspeli da ga uklone osposobe da se saobraćaj odvija normalno, rekao je Radojica Kočović.

Preduzete sve mere za zaštitu stanovništva

Na osnovu upozorenja Republičkog hidrometeorološkog zavoda i Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije preduzeli smo sve mere predostrožnosti i pratimo situaciju. Ovaj nivo vodostaja je na granici da može da napravi izvesne probleme, ali ukoliko se ne podigne nivo vodostaja reka, ne bi trebalo da imamo problem sa ugrožavanjem stanovništva i objekata, zaključio je na kraju Kočović.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *