[rstr_selector]

Poslanici iz Čačka uredno prijavili imovinu

Od pet poslanika u aktuelnom sazivu Republičkog paralementa, koji bi trebalo da zastupaju interese Čačka, trojica su sa dužim poslaničkim stažom.

Zajedničko za svih pet je da su državnoj Agenciji za borbu protiv korupcije uredno dostavili podatke o svojoj imovini i prihodima. U nastavku serijala o imovnom stanju čačanskih funkcionera, objavljujemo samo ono što su sami političari prijavili nadležnoj Agenciji.

Verovatno najpoznatiji poslanik iz Čačka je Miroslav Markićević, koga već treći mandat delegira “Nova Srbija”. Markićević, koji je po struci mašinski tehničar, je predsednik poslaničke grupe svoje stranke, a ujedno je i član Odbora za rad i socijalna pitanja. U odnosu na prve izveštaje o imovini, on je nešto “siromašniji”, jer je 2010. godine imao prijavljen poslovni prostor od 60 kvadratnih metara, zapravo polovinu nasleđenog objekta, koga u izveštaju iz decembra prošle godine nema. I dalje poseduje polovinu kuće od 180 kvadrata, koju je dobio u nasledstvo. Nema više ni automobil “citroen”, za koji nije bio naveo po kom osnovu ga je stekao, ali mu je ostao metalni čamac “Sartid”, koji je proizvoden 1998. godine. Pre tri godine nije bilo navedeno kako ga je stekao, a u nedavnom izveštaju stoji da se radi o “ugovoru o poklonu”. Markićević nema više ni štedni ulog. Kao poslanik u Narodnoj skupštini sada ima platu 120.000 dinara, što je za 15.000 više nego u prethodnom mandatu.

Njegov stranački kolega i do skoro gradonačelnik Čačka Velimir Stanojević, kao poslanik povećao je svoja primanja. Naime, nekadašnji prvi čovek Čačka primao je platu 92.000 dinara iz gradskog budžeta, a sada kao poslanik ima 22.000 dinara više. Stanojević je imao i ima jednospratnu kuću od 140 kvadratnih metara, koju je izgradio. Ostao mu je i automobil “škoda oktavia” iz 2005. godine, za koju nije navedeno kako je stekao, a kao i njegov stranački kolega Markićević nema štednju u banci.

Najobimniju dokumetnaciju o imovini i prihodima ima najmlađi čačanski poslanik Aleksandar Jugović iz Srpskog pokreta obnove, čiji je potpredsednik. Ipak, imovinska karta Jugovića, kome je kao narodnom poslaniku ovo drugi mandat, neznatno se menjala od 2010. godine. U sva četiri izveštaja na sajtu Agencije za Jugovića stoji da od nepokretne imovine ima samo dve hale ukupne površine od oko 260 kvadratnih metara, koje je stekao kupovinom. Ostalo je isto i da ima štednju u banci, ali je “audi A4” iz 2004. godine zamenio osmogodišnjim “audijem 3”. I primanja Jugovića su ostala ista, odnosno 77.099 dinara na ime plate poslanika i 30.354 dinara za paušal.

U izveštaju o imovini Miroslava Petkovića iz Demokratske stranke Srbije sve je ostalo isto kao pre tri godine. I dalje ima poslaničku platu od 84.000 dinara, kupljen dvosoban stan površine 42 metra kvadratna, “škodu oktaviu” iz 2007. godine i štednju u banci.

Novajlija u poslaničkim klupama dr Aleksandar Radojević iz Srpske napredne stranke, naveo je da ne prima poslaničku platu, već da je i dalje na platnom spisku Zdravstvenog centra “Dr Dragiša Mišović”, gde su mu mesečna primanja 77.710 dinara. Od nepokretne imovine u svom posedu ima kuću od 162 kvadrata i polovinu kuće od 66 kvadrata. Obe kuće je nasledio. Dr Radojević je kupovinom stekao četiri poslovna prostora, od čega su tri potpuno njegova, a poseduje i dve trećine, kako stoji u izveštaju, jednosobnog poslovnog prostora od 38 kvadratniih metara. Kao poslovni prostor navedene su zapravo dve štale, ukupne površine oko 1.400 kvadratnih metara. Jedini “Naprednjak” iz Čačka u republičkom paralmentu ima jednu kupljenu i jednu nasleđenu njivu. Voćnjak, vinograd i pašnjak doktor je nasledio. Nema ni auto, ni štedni ulog u banci.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *