Претрага
[rstr_selector]
Ilustracija

Potrošnja rzavske vode povećana, moguće restrikcije u narednom periodu

U poslednjih nekoliko dana potrošnja rzavske vode je znatno povećana. Prema rečima Zorana Baraća, direktora Javnog preduzeća „Rzav” Arilje, trenutni protok vode je 720 litara u sekundi, a glavni uzroci za to su vremenske prilike koje su uslovile povećanu potrošnju vode u domovima korisnika, kao i to što postojeće lokalno izvorište u Čačku radi smanjenim kapacitetom.

– Postoji problem sa akumulacijom u Parmencu. Zbog određenih kvarova ne može da dođe do formiranja te akumulacije, što znači da Čačak neće imati dodatnih 100 litara vode. Postoji mogućnost da naredni period bude još kritičniji, pa ćemo možda morati da uvedemo restrikcije. Čini se da će ovo leto biti kritično što se tiče vodosnabdevanja. U ovom trenutku Čačak troši 430 litara vode u sekundi, Požega 60 litara, Gornji Milanovac 67 litara, Lučani i Arilje po 53 litara u sekundi. Prosečni protok vode za Čačak je od 2017. godine bio 296 litara u sekundi, a sada je skoro duplo veći, kaže naš sagovornik.

Nastavljaju se radovi na izgradnji brane Svračkovo

U okviru izgradnje brane Svračkovo, trenutno se radi na betoniranju optočnog tunela i tunela temeljnog ispusta, dok je na tunelu za vodosnabdevanja iskop još u toku. Barać navodi da je iskopavanje ovog tunela počelo u februaru ove godine, a da se trenutno radi na osamdesetom metru dubine.

– U tunelu temeljnog ispusta se pored betoniranja trenutno ugrađuju i čelični cevovodi. Radi se i treći tunel koji će služiti za vodosnabdevanje, iskop je u toku i već smo došli do osamdesetog metra dubine. Ostalo nam je još nekih tridesetak metara, a ukoliko uspemo da ispunimo dinamiku rada, ove godine ćemo završiti betoniranje ta dva tunela, a nadam se da ćemo krenuti i sa betoniranjem trećeg. Što se tiče radova na brani, sve ide svojim tokom i nemamo nikakvih problema, kaže Barać.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *