Претрага
[rstr_selector]

Požežani stigli u Evropu

Zemljoradnička zadruga „Blagaja“ iz Požege početkom ove godine obezbedila je plasman u zemlje Evropske unije za oko 500 tona, na organski način, proizvedene paprike i paradajza.

Požežani su do sada obezbedili otkup povrća tek za neznatan deo ovog ugovorenog posla.

„Do sada smo u jednom poljoprivrednom domaćinstvu u Požegi ugovorili otkup za oko 50 tona organske paprike sorte „delfina“, dok je u Šapcu ugovorena proizvodnja 300 tona paradajiza sorte „SP 109“ i „tamaris“. Nismo uspeli da pronađemo još 400 tona paprike i 200 tona paradajza.“ – izjavio je Željko Adžić, direktor zemljoradničke zadruge „Blagaja“, danas jedne od retkih u ovom delu Srbije.

Ove godine na evropskom tržištu pojaviće se samo ove dve vrste povrća koje će na trpeze Starog kontinenta stići preko ove zadruge, iz prostog razloga što je u ovom delu Srbije veoma mali broj uzgajivača organskog povrća.

„Dodatan problem kod nas je i taj što većina poljoprivrednika, iako proizvodi takozvanu zdravu hranu, ne proizvodi dovoljne količine da bi se započeo bilo kakav ozbiljniji posao. Naše parcele su usitnjene, a poljoprivrednici još uvek na tržištu ne nastupaju ujedinjeni, naročito kao proizvođači. Ako se tokom ovog leta ta situacija popravi, za sledeću godinu, pored ovih poljoprivrednih artikala, planiramo izvoz bundeve i jabuke.“ – kaže Adžić i dodaje da je tržište Evropske unije otvoreno za sve proizvode organskog porekla koji potču iz Srbije. Adžić je mišljenja da će poljoprivrednicima dodatan motiv za organsku proizvodnju biti činejenica da je cena ovog voća i povrća daleko viša od onog koje se uzgaja na tradicionalan način.

Kod poljoprivrednika u Požegi vlada veliko interesovanje za gajenje organskog voća i povrća. Međutim, za organsku proizvodnju jedan od glavnih preduslova su parcele veće od dva hektara, što ima mali broj poljoprivrednika Zlatiborskog okruga.

“ Poljoprivrednici ozbiljno razmišljaju o ukrupnjavanju svojih zemljišnih poseda, jer jedino tako mogu da posluju rentabilno, a da pritom budu konkurentni sa svojom robom. Zbog toga će početkom sledećeg meseca u Požegi biti otvorena kancelarija za Organiku, koju će voditi profesor Nikola Bajić. Pored njega, tamo će biti i stručnjaci koji će vršiti edukaciju poljoprivrednika i davati sve potrebne informacije svima koji žele da se bave organskom prozvodnjom voća, povrća kao i drugih proizvoda životinjskog ili biljnog porekla.“ – zaključuje Zeljko Adžić i dodaje da će ova kancelarija sa radom početi najkasnije 07. maja sa sedištem u ulici Glumački sokak u centru Požege.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *