Претрага
[rstr_selector]

Prazna obećanja o rekonstrukciji kanala za navodnjavanje

Uprkos postojanju najvećeg kanala za navodnjavanje u ovom delu Srbije, oranice najplodnije zemlje u čačanskom kraju ne navodnjavaju se iz melioracionog sistema Parmenac-Katrga.

U sušnim godinama kada je ratarima dragocena svaka kap kiše koja padne sa neba, hidrosistem dug 24 kilometra zarastao je u korov i propada, a moravska voda otiče u nepovrat.

Sa hidrosistema Parmenac – Katrga moguće je navodnjavati 4.500 hektara oranica, a da bi se to uradilo, neophodno je da se kanal rekonstruiše, jer zbog decenijske zapuštenosti razvodna mreža odavno nije u funkciji.

U našim ranijim prilozima izveštavali smo vas da se u Čačku preko Gradske uprave za lokalni ekonomski razvoj razmatra ponovno osposobljavanje ovog hidrosistema. Postoje velike šanse da ovako skup zahvat finasira Ministarstvo poljoprivrede, o čemu je u Čačku nedavno bilo govora sa ministrom Kneževićem. Međutim, da bi se uopšte ušlo u taj postupak neophodno je najpre uraditi projekat rekonstrukcije, a potom pribaviti i gomilu prateće dokumentacije, što je u nadležnosti ljudi zaposlenih u Gradskoj upravi.

U junu ove godine, Vlaislav Papić, načelnik Uprave za lokalni ekonomski razvoj za naš program izjavio je da se za kompletiranje projekta rekonstrukcije kalnala, čeka još samo dokumentacija Vodoprivredne zajednice Srbije.

Papić nije jedini koji, po onome što smo videli da je na kanalu urađeno proteklih godina, ratarima daje prazna obećanja. O rekonstrukciji kanala navelko je govorio i aktuelni predsednik Skupštine grada, Veljko Negovanović. On je još u aprilu 2009. godine najavio da će voda kanalom poteću juna iste godine, ali to se ni do danas nije obistinilo. Negovanović je u izjavi listu „Čačani glas“rekao da će juna 2009. „kanal funkcionisati punim kapacitetom“. Te 2009. u budžetu grada za rekonstrukciju brane i sanaciju kanala bilo je planirano 25 miliona dinara i još dodatnih pet miliona da se kanal očisti u okviru akcije javnih radova. Korito hidrosistema Parmenac-Katrga na mnogim deonicama danas se skoro i ne nazire, zatrpano je smećem i nanosima zemlje i peska, iako je za sanaciju odvojeno 30 miliona dinara građana Čačka.

Profesor Agronomskog fakulteta, Drago Milošević inače predsedavajući gradskim Savetom za poljoprivredu, kaže da su on i članovi njegovog tima došli do saznanja da se po ovom pitanju još uvek tapka u mestu.

– Neće voda tim kanalom proteći ni za nekoliko godina ako se bude imao odnos prema tome kakav se imao do sada, a to je da se čeka da voda sama potekne. Ja sam pitanje kanala pokrenuo još prošle godine u oktobru, kada smo pozvani na prezentciju projekta rekonstrukcije kanala Parmenac Katrga. Tu je bila prisutna firma „Ekting“ iz Beograda koja je dobila posao od strane Ministarstva poljoprivrede da izradi projekat rekonstrukcije kanala. Dobro se sećam da je tada rečeno da je projekat gotov i da se samo čeka da za nekih desetak, petnaest, mesec dana, stignu još neke saglasnosti od Vodne zajednice Srbije. Međutim prošlo je mesec, dva, tri i mi nikakve dalje informacije nismo dobili. Onda sam ja insistirao da se to stavi na dnevni red Skupštine tako da je početkom ove godine to bilo na dnevnom redu. To pitanje je razmatrao i Savet za poljoprivredu i onda je donet zaključak da se formira komisija ili neko telo koje će da insistira, da zove, da odlazi u Beograd da urgira da se to ubrza jer vreme prolazi a ništa se ne dešava. – kaže Drago Milošević koji nije ni slutio da će činovnički posao pripasti upravo njemu i njegovom timu, koji nema ingerencije za tako nešto.

– Kada smo na savetu rekli „neki tim“ mi smo mislili na ljude koji su zaposleni u Gradskoj upravi za lokalni i ekonomski razvoj, jer je to ustvari njihova dužnost, naš zadatak je bio da podstaknemo da se to ubrza. Ali, šta se deslilo na kraju?! Gradonačelnik je napisao rešenje da smo mi taj tim, ustvari prepisao je svih sedam članova Saveta za poljoprivredu. Možete zamisliti? Savet za poljoprivredu koji to pokreće koji nije zaposlen da radi takav posao, mi nismo zaposleni tamo, niti imamo prava ni ovlašćenja. Kakva je bila namera gradonačelnika da on napravi takav tim, a u tom timu da budu prepisani članovi Saveta za pojoprivredu, još uvek ne razumem Ja sam poslao pismo gradonačelniku gde tu ulogu neprihvatam, jer ja nemam mogućnosti, nije to moj posao, to je posao Uprave za lokalni i ekonomski razvoj, nismo mi operativno telo. Prošlo je dva meseca u julu, nismo dobili nikakav izveštaj i ako to ne bude na sledećoj Skupštini tražiću izveštaj šta je Gradska uprava za lokalni i ekonomski razvoj uradila na tome kakve aktivnosti je u međuvremenu preuzela jer to nije mala investicija da se finansira uz budžeta grada, već će morati da se traže sredstva od države, a vreme prolazi, ništa se ne deša – zaključio je Milošević.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *