[rstr_selector]

Predstavljena idejna rešenja za uređenje Čačka i okoline

U Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović“ sinoć je održana prezentacija idejnih rešenja mladih čačanskih stvaralaca „Mladi 2013 – urbana vizija“, koja se odnose na uređenje pojedinih gradskih prostora.

Publika je imala priliku da vidi zanimljive predloge uređenja prolaza ispred Žute kuće, platoa ispred dveju robnih kuća i pojedinih kružnih tokova. Posebnu pažnju izazvao je projekat koji se odnosi na plavi most. Arhitekta Ivana Nikolić izradila je projekat po kome bi na sadašnjem prostoru pešačkog dela plavog mosta bio smešten Muzej košarke u koji bi se ulazilo sa platoa hale Košarkaškog kluba „Borac“.

Projekat uređenja kružnog toka u Preljini, mladog vajara Rada Mutapovića, takođe je privukao pažnju publike. Ovaj likovni stvaralac došao je na ideju da prostor kružnog toka oplemeni skulpturom uočljivih dimenzija koja ima izgled vretena. Inspiraciju je pronašao u priči po kojoj je Preljina dobila ime. Legenda kaže da su Turci ubili žene koje su u ovom selu prele vunu, pa je Preljina po ovom nemilom događaju i dobila ime. Na mestu gde su žene stradale sagrađena je crkva u čijoj je blizini i raskrsnica regulisana kružnim tokom.

Ništa manje zapaženi nisu bili ni radovi Olge Eresenkov, Maje Zorić, Stefana Marjanovića i Miloša Pajevića.

Pored predstavnika lokalne samouprave, prezentaciji su prisustvovali i predstavnici čačanske privrede.

Preduzetnica Maruška Topalović pozvala je čačanske privrednike da finsnijski pomognu ideju da se projekti mladih čačanskih stvaralaca realizuju, što je naišlo na odobravanje brojnih posetilaca.

Obraćajući se prisutnim novinarima, direktor „Gradca“ Nebojša Jovanović je rekao da će pojedini projekti svakako naći primenu na nekoj od lokacija u Čačku ili okolini.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести

Kултура | Вести | Одабране вести

Концерт хора чачанске Гимназије

28.02.2024
Вести | Одабране вести

Воће цвета кад му време није

28.02.2024