Претрага
[rstr_selector]

Prepokrivena stara Jezdinska škola

Na zgradi stare Jezdinske škole nedavno je zamenjena krovna pokrivka.

Stari i dotrajao crep u potpunosti je zamenjen novim. Radove na sanaciji ovog objekta, sredinom maja za naš prgram najavila je Nadežda Vuksanović, načelnica Gradske uprave za opšte i zajedničke poslove. Ona je tada rekla da će na ovoj zgradi biti saniran krov koji prokišnjava, kao i da će se raditi na zameni vodovodne i kanalizacione instalacije.

 

– Ove godine iz budžeta grada za sanaciju nekoliko objekata, kao što je škola u Jezdini, izdvojeno je sedam miliona dinara. U sve te objekte smeštene su kancelarije seoskih ili gradskih mesnih zajednica. Iako je najavljena rekonstrukcija mokrog čvora, taj posao ove godine nije urađen jer nije bilo dovoljno sredstava. Očekujemo da ćemo sredstva za te namene dobiti rebalansom budžeta, a ako ne, onda će taj posao biti završen naredne godine – izjavila je Nadežda Vuksanović.

Objekat stare Jezdinske škole građen je u prvoj deceniji 20. veka, sastoji se od tri učionice i jedne učiteljske kancelarije. Ova škola decenijama ne radi, pa učenici iz Jezdine već godinama osnovno obrazovanje stiču u školi „Ratko Mitrović“. Prema izjavama meštana Jezdine đaka je u ovom prigradskom naselju sve manje, zbog čega je mala verovatnoća da će se u bliskoj budućnosti, ovde ponovo oglasiti školsko zvono.

U međuvremenu, deo objekta Jezdinske škola koristi Mesna zajednica, dok se drugi, veći deo izdaje u zakup.

U dvorištu ove nekadašnje obrazovne ustanove, juče smo zatekli skelu na kojoj nije bilo radnika. Mokri čvor i fasada sačekaće neke bolje dane. U dvorištu ove škole nalazi se i spomenički kompleks ratnom heroju Ratku Mitroviću, koga zajedno sa zgradom škole treba zaštiti od daljeg propadanja. Jezdinci kažu da su jedva dočekali preokrivanje ovog objekta jer prostorije mesne kancelarije već godinama prokišnjavaju.

Поделите вести