[rstr_selector]

Prepolovljen broj protivgradnih raketa

Od početka jula do danas Moravički okrug je u više navrata bio na udaru nevremena praćenog gradom.

U pojedinim čačanskim mestima padao je grad veličine oraha i naneo velike štete na usevima. U odbrani od grada proteklih sedam dana protivgradni strelci u Moravičkom okrugu ispalili su 177 raketa. Iz Sektora za upravljanje rizicima MUP-a Srbije kažu da najmanji broj raketa trenutno ima Gornji Milanovac.

Đorđe Kadrum, predsednik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije kaže da strelci u većini protivgradnih stanica u Moravičkom okrugu sezonu nastavljaju sa upola manjim brojem raketa.

– Moravički okrug pokrivaju četiri radarska centra i to „Bukulja“ kod Gornjeg Milanovca, Čačak, Lučani, Užice i centar u Sjenici pokriva Ivanjicu. Trenutno u Moravičkom okrugu na 88 protivgradnih stanica ima 370 raketa ili u proseku 4,2 po stanici. Najmanje raketa ima u Gornjem Milanovcu prosečno 2,6 u Čačku ih je 4,3 u Ivanjici 4,5 a skoro šest raketa po stanici imaju jedino Lučani. Ovaj broj raketa posledica je dejstava koji su obavljeni prethodnih dana.

Ministarstvo je nabavilo 3.800 projektila i značajan deo je već potrošen, a u ovogodišnjim dejstvima potrošeno je i više od ovog broja. Do sada je 25 opština u Srbiji nabavilo ukupno 1002 rakete, danas je bila donacija Viktorija grupe od 100 raketa, a koliko sam informisan i Čačak je nabavio oko 70 komada. Što se tiče nove nabavke jedina informacija je da će lokalne samouprave kupiti još oko 100 raketa. Ivanjica je u ranijem postupku među prvima nabavila 100 raketa, a Gornji Milanovac je u maju kupio 56 projektila.

Lučanska opština koja ima i fabriku za proizvodnju tih projektila nije kupovala rakete jer njihovi strelci imaju dobar prosek, pa se zbog toga, verovatno i ne žuri sa nabavkom – izjavio je Đorđe Kadrum.

Prema njegovim rečuma, za poslednjih pet dana dejstava ispaljeno je 177 raketa, a prijavljena je i šteta od nevremena. U Prijevoru je evidentirana šteta od nevremena od 20 odsto na površini od 20 hektara, kao i u Jezdini i okolnim selima gde je prijavljena šteta ali se o njenom obimu još ne znaju precizni podaci.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести

Kултура | Вести | Одабране вести

Изложба шешира у Галерији Етнолошког музеја

22.02.2024
Вести | Одабране вести

Данас почиње 45. Међународни сајам туризма

22.02.2024
Kултура | Вести | Одабране вести

Концерт Јелене Гавриловић у Чачку

22.02.2024