Претрага
[rstr_selector]

Približavanje prosvete i privrede u Čačku

Prvi kvartal ove godine je u čačanskom ogranku Regionalne privredne komore protekao u predstavljanju dualnog sistema obrazovanja. Kako kaže rukovodilac ove institucije, Gorana Tanasković, napravljen je dijalog između privrede i škola, odnosno između učeničkih potreba i želja, a sa ciljem formiranja kadrova potrebnih privredi i realnih radnih mesta.

– Radili smo brojne analize sa privrednicima i školama, a čak i u jednom slučaju i sa roditeljima. Bilo nam je važno da sa jedne strane čujemo koje su to potrebe privrede, ali i sa druge strane koje su potrebe i zahtevi dece. Cilj svega toga je da rešimo jedan problem koji nam u ovom trenutku izgleda nerešivo. Naime, privreda je iskazala svoje potrebe i mi smo sa njima odradili veliki broj upitnika, u pitanju su bila uglavnom proizvodna preduzeća kojima je potreban proizvodni kadar. Oni traže određene zanate i stručna zanimanja kao što su bravari, varioci, autoprevoznici, serviseri tehničkih aparata i kuvari koji se već nalaze na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, ali ne žele da se bave tim poslom. Zbog toga su poslodavci zainteresovani za nove mlade kadrove koji će se osim školovanja dodatno obučavati u preduzećima i zaista steći stručnu praksu, kaže Tanasković.

Privrednici spremni na saradnju

Nakon urađene ankete sa privrednicima sa teritorije Moravičkog i Raškog okruga došlo se do strukture izgleda čačanskih preduzeća i saznanja šta je ono što im je potrebno, ali i kakva je njihova saradnja sa školama.

– U 80% slučajeva struktura preduzeća u Čačku pokazuje da zaposleni radnici imaju između 30 i 50 godina i da skoro nema mladih radnika. Takođe, vidljiv je i veliki procent radnika starijih od 50 godina koji bi uskoro trebalo da idu u penziju. Kada smo uradili anketu koje je to obrazovanje koje privrednici najčešće zapošljavaju, videli smo da se radi, u najvećem broju, o srednjoj stručnoj spremi. Istovremeno, skoro svi privrednici su iskazali da imaju teškoće u pronalaženju radnika, naročito za deficitarna i stručna zanimanja. Većina ih je već imala saradnju sa školama, ali je na tu saradnju spremna i u buduće, rekla je Tanasković.

Modni krojač od iduće školske godine

Mašinsko-saobraćajna škola u Čačku će od naredne školske godine upisati prvo odeljenje modnih krojača. Prema rečima rukovodioca čačanskog ogranka Regionalne privredne komore, Gorane Tanasković, promocija budućeg zanimanja već je počela i to kroz aktivnosti škole, ali i kroz aktivnosti privrednika u čijim će se pogonima obavljati praktični deo nastave. Tanasković dodaje da je deo ovog programa i zapošljavanje učenika koji se budu odlučili da upišu ovaj smer.

 

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *