Претрага
[rstr_selector]

Proizvodnja i kvalitet kupine dovedeni u pitanje

Proizvođači kupine, koja se u Srbiji gaji na oko 3 hiljade hektara, našli su se u istom problemu kao i malinari. Naime, kako tvrdi Aleksandar Leposavić, naučni saradnik Instituta za voćarstvo u Čačku, višemesečna kampanja i priče o prebukiranosti hladnjača i hiperprodukciji imali su negativan efekat na proizvođače koji su zanemarili svoje zasade, a pojedini su i odustali od proizvodnje kupine.

Trenutni prekid u proizvodnji prouzrokovan lošijim kvalitetom kupine

Uz loše vremenske uslove, to se ove godine odrazilo i na kvalitet, pa je u jednom trenutku prošle nedelje došlo i do prekida u otkupu ovog voća.

– Prekid u otkupu kupine je prouzrokovan trenutnim kvalitetom. Međutim, ne mogu se svi proizvođači i sva količina svrstavati u taj lošiji kvalitet. Posledica ove situacije može biti gašenje, odnosno propast proizvodnje, jer proizvođači zbog nezainteresovanosti krče svoje zasade, a svetsko tržište je veoma osetljivo po tom pitanju. Ako ne ispoštujete ugovore, okrenuće se nekim drugim proizvođačima. Celokupna situacija kod malina i kupina ima dalekosežne posledice, kaže Leposavić.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести