[rstr_selector]
Foto: Dženarika Info

Promena vremena i nepovoljna bioprognoza

Vremenska prognoza

Danas se u Srbiji očekuje promenljivo oblačno, nestabilno i malo svežije vreme u odnosu na juče. Lokalna pojava kiše i pljuskova sa grmljavinom moguća je u toku prepodneva u zapadnim i jugozapadnim, a posle podne i u ostalim krajevima zemlje. Vetar će biti slab i umeren jugoistočni, posle podne i uveče u skretanju na jugozapadni. Najniža temperatura biće od 9 do 16, a najviša dnevna od 22 do 26 stepeni.
I u Čačku se sutra očekuje promenljivo oblačno vreme, a mogući su i pljuskovi sa grmljavinom. Jutarnja temperatura biće oko 11, a najviša dnevna 23 stepena.

Bioprognoza

Danas će biti nepovolјne biometeorološke prilike za većinu hronično obolelih i osetlјivih osoba. Oprez se savetuje srčanim i bolesnicima sa respiratornim tegobama. Reumatski bolovi i nesanica su moguće meteoropatske reakcije. Učesnicima u saobraćaju se preporučuje pojačana koncentracija.

Elektrosnabdevanje

Zbog kvara na dalekovodu bez struje su delovi Bresnice, Bečnja i Vujetinaca. Očekuje se da će kvar biti saniran u toku prepodneva.
Na pdručju Gornjeg Milanovca zbog radova na dalekovodu od 9.00 do 12.00 sati bez struje će biti sela Gornji Banjani, Polom i Lozanj. U Ivanjici je planirano isključenje struje zbog redovne godišnje revizije trafostanice, pa će od 10.00 do 15.00 časova bez električne energije biti Prilike, Jeremići, Đurići, Prilički kiseljak, Darijevića reka i Gornje i Donje Radaljevo.
U Zlatiborskom okrugu od 8.00 do 15.00 časova bez struje će biti potrošači sa područja Kosjerića, Tubića, sela Kosjerić i Subjela.

Hitna pomoć

U hitnoj pomoći u Čačku u toku prethodna 24 sata lekari su pregledali 29 pacijenata, a na terenu su intervenisali 44 puta. Milanovačka hitna pomoć imala je ukupno 28 intervencija od kojih 22 u ordinaciji, a šest na terenu.

Policijska uprava

Prema podacima iz Policijske uprave u Čačku, Ivanjici i Lučanima juče nije bilo saobraćajnih nezgoda, a u Gornjem Milanovcu se dogodila jedna u kojoj je jedno lice teško povređeno. Kada je u pitanju radarska kontrola, planirano je da tokom naredne noći, odnosno od 22.00 časa do 6.00 sati ujutru radari budu na frekventnijim saobraćajnicama u Čačku.

Stanje na putevima

Vozači danas moraju biti spremni na promenljive uslove vožnje zbog nestabilnog vremena koje donosi kišu, a u pojedinim krajevima su mogući i jači pljuskovi što će uslovljavati mokre kolovoze. Pprelazak sa suvih na mokre kolovoze je najopasniji jer se tada dešava najveći broj saobraćajnih nezgoda, zato je važno da vozači brzinu i vožnju prilagode stanju i uslovima na putu, kako bi imali dovoljno vremena da po potrebi bezbedno reaguju.
Počeli su radovi na izradi gabiona na deonici Svračkovci – Gornji Milanovac, u blizini „Norveške kuće“, danas . Do 26. maja od 8 do 17 časova saobraćaj će se odvijati dvosmerno uz adekvatnu saobraćajnu signalizaciju, povremeno uključujući i radnike koji će regulisati saobraćaj.
Do 30. juna izvode se radovi na zameni ivičnjaka i izradi rigola, na deonici Brzeće – Kopaonik. Za vreme radova od 7 do 16 časova, saobraćaj se odvija naizmeničnim propuštanjem vozila.
U toku su radovi na popravci kolovoza i na magistralnom putu između HE Đerdap i Kladova, a zbog radova na redovonom održavanju magistralnog puta Trstenik – Osaonica u mestu Popina saobraćaj je potpuno obustavljen.
Prema podacima Uprave granične policije teretna vozila na graničnom prelazu Kelebija na izlazu iz Srbije čekaju oko tri sata, a na Batrovcima oko sat vremena.Na ostalim graničnim prelazima nema dužih zadržavanja za sve kategorije vozila.

 

 

Поделите вести