[rstr_selector]

Protivpožarni inspektori krenuli u kontrolu škola i vrtića

Čačanski inspektori protivpožarne zaštite ove nedelje krenuli su u najavljenu kontrolu škola i vrtića. Inspekcijski nadzor obavlja se da bi se utvrdilo da li ustavnove u kojima borave deca imaju propisane sisteme i mere zaštite od požara.

Prema rečima Dragiše Broćića, načelnika Odeljenja za vanredne situacije Moravičkog okruga, iste inspektore uskoro mogu očekivati i ugostitelji.

– Počeli smo juče od Osnovne škole „Sveti Sava“ u Gornjem Milanovcu i škole „Tatomir Anđelić“ u Mrčajevcima, letos smo pre Sabora trubača uradili nadzor u školama na teritoriji opštine Lučani jer u tim objektima tokom pomenute manifestacije borave lica na prenoćištu. Ceo oktobar i novembar kao i prava dekada decembra biće u znaku kontrole objekata u kojima borave deca, a poslednje dve dekade decembra će biti javni i ugostiteljski objekti i veći hoteli. U palnu je da u decembru bude obavljena i kontrola firmi koje se bave prometom eksploziva.Imajući u vidu da škole u Guči zbog Sabora kontrolišemo svake godine kod njih već postoji neka ustaljena procedura i oni su se navikli i znaju šta treba da pripreme od dokumentacije i kod njih je dosta dobra situacija. Tenutno se, recimo u vrtiću u Guči vrši rekonstrukcija spoljne hidranske mreže i taj posao se privodi kraju. Što se tiče ove dve škole juče koje su kontrolisane, škola u Gornjem Milanovcu je pre tri godine imala dvedesetak mera koje su morali da ispune, a sada više neće imati toliko već samo one koje se odnose na izmene Zakona o zaštiti od požara, oni su te mere ranije sproveli. U Mrčajevcima su recimo ugradili gromobran nama je jako bitno da svi oni polako primenjuju standarde u protivpožarnoj zaštiti i ne može se očekivati da će oni omah sve probleme da razreše, sve škole polako napreduju po pitanju tehničkih, a i po pitanju organizacionih mera. Nama je cilj da za nekoliko godina postignemo da su oni u stanju pre svega da prepoznaju opasnosti od požara, a potom da vode računa na šta su periodično obavezni da pregledaju sisteme tako da to stanje bude u najmanju ruku zadovoljavajuće u toj vrsti objekata – izjavio je Dragiša Broćić.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести