[rstr_selector]

Provera sistema za uzbunjivanje na brani „Rudnik“

Danas će na brani „Rudnik“, od 12 do 15 časova, biti izvršena provera sistema za uzbunjivanje. U naznačenom periodu elektronski uređaji će emitovati govorna obaveštenja i signale za vazdušnu opasnost, kaže Dragiša Broćić, načelnik Odeljenja za vanredne situacije Moravičkog okruga.

U naznačenom periodu elektronski uređaji će emitovati govorna obaveštenja i signale za vazdušnu opasnost, kaže Dragiša Broćić, načelnik Odeljenja za vanredne situacije Moravičkog okruga. 

  – U sredu i četvrtak, u sredu sigurno u terminu od 12 do 15 časova, eventualno u četvrtak u isto to vreme, izvršiće se probe novopostavljenog sistema za uzbunjivanje, koji je instaliralo privredno društvo Rudnik olova i cinka “Rudnik”, sa Rudnika. Radi se o sistemu za rano upozoravanje u slučaju neke nezgode na visokoj brani jalovine i to nije onaj uobičajeni sistem koji mora da postoji u svim naseljima vezano za bilo kakve aksidente da li su to u pitanju ili vanredni događaji ili vanredne situacije, da li su u pitanju poplave, požari, zemljotresi… ne radi se o tom sistemu, nego se radi isključivo o sistemu koji prati parametre na brani. Ti podaci se dostavljaju savremenim putem u Centar za obaveštavanje u Čačku, jednom linijom i drugom linijom ide direktno na branu i na ljude koji su odgovorni i rade na održavanju te brane i on služi samo za slučaj nekih problema na samoj brani.Visoke brane su inače rizični objekti i moraju da imaju ovakav sistem tako da je to privredno društvo uložilo napor i dalo velika sredstva da bi se napravio taj jedan dodatni stepen obezbeđenja za građane i za njihovu imovinu nizvodno od te brane praktično duž magistrale u pravcu Čačka. Urađena je akustička studija vezano za taj sistem i urađena je studija vezano za različite aksidente, projektna dokumentacija kompletna, konkretno to se odnosi na poplavni talas, ta brana se redovno i dobro održava. Na samoj brani postoji pedesetak sondi različitog tipa koje daju podatke u taj kompjuterizovani sistem, tako da je moguće pratiti svaku promenu i za slučaj nekih promena koje bi ukazivale na neki veliki problem, onda bi se taj sistem aktivirao i on jeste neophodan i zakonom obavezan za tu vrstu objekata – kaže Dragiša Broćić.

Naš sagovornik govori i u kakvom stanju su sistemi za uzbunjivanje stanovništva na teritoriji lokalnih samouprava u Moravičkom okrugu. 

– Već jedan duži niz godina nema proba tog sistema i to bi trebalo da se reši na nivou države, vezano za taj postojeći sistem. Ono što je jasno iz Zakona o vanrednim situacijama čiji je to posao i čija je nadležnost, to je isključiva nadležnost lokalnih samouprava. Ni u jednoj lokalnoj samoupravi na teritoriji Moravičkog okruga taj sistem, prema informacijama koje mi imamo nije u sjajnom stanju, ali većina lokalnih samouprava je krenula u neke procedure i u neke postupke, pre svega potrebno je da se prvo uradi ta akustička studija koja će da opredeli vrstu i obim radova koji se moraju izvesti na postavljanju tog sistema. Čačak je krenuo u izradu akustičke studije. Ono što je sigurno, to je da glavna i najveća sirena koja je na Žitoprometovim silosima bila, ona nije u funkciji, ne zato što je ona neispravna i ako je zastarela, nego zbog elektro napajanja iz razloga sto je isključena trafostanica, zbog nekih građevinskih nedostataka. Mi imamo informaciju da ta trafostanica potanja, znači da tone i da je iz tog razloga isključena i ta sirena, tako da se mora naći neko alternativno rešenje. Uglavnom na teritoriji cele Srbije se razmatra šta će se i kako će se raditi sa tim sistemom, pa tako i u Moravičkom okrugu. Ali ono što je vrlo važno, jeste da su lokalne samouprave obavezne da to urade – kaže Broćić.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *