[rstr_selector]

Путовање кроз Дигиталну библиотеку Чачка открива прошлост града

Колекција Новинских чланака који се односе на Чачак најбогатија је грађом из области спорта, културе и привреде, али ту су и образовање, политика, пољопривреда, екологија, личности и друго.

Градска библиотека „Владислав Петковић Дис” је на свом сајту у одељку Дигитализација омогућила читаоцима да пронађу податке о друштвеним, политичким и културним темама које су биле актуелне у Чачку пре 50 или 100 година, о првим реакцијама и критикама на неку представу, филм или новообјављену књигу и о истакнутим људима тог времена.

Међу јавним библиотекама у Србији чачанска Библиотека има најдужу традицију чувања културне баштине у дигиталном формату од 2006. године. Центар за дигитализацију оформљен је почетком 2008, а десет година касније прераста у Одељење за дигитализацију и нове технологије.

Колекција Новинских чланака који се односе на Чачак најбогатија је грађом из области спорта, културе и привреде, али ту су и образовање, политика, пољопривреда, екологија, личности и друго. Листови чији су одређени бројеви доступни на платформи су „Чачански глас”, „Култура”, „Слободни глас”, „Весник омладинаца”, „Чачанско огледало” и „Јеремића новине”.

Поред вести о културним дешавањима, грађанским питањима, сеоском животу, новим технолошким открићима, из доступних база могу се дознати и друге актуелности из града на Морави.

Поред штампе, дигитална платформа располаже са 38.000 јединица међу којима су књиге, збирке песама, радничке новине, школско издаваштво, часописи, фотографије и разгледнице.

У наредном периоду планирано је публиковање бројних фотографија и аудио-видео записа из архиве Завичајног одељења Библиотеке.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *