Претрага
[rstr_selector]

Radijatori topli, računi vreli

Decembarski računi za grejanje, neprijatno su iznenadili mnoge Čačane. Pojedinim korisnicima daljinskog grejanja u Čačku decembarski račun dostizao je i do 20 hiljada dinara za stan od oko 50 kvadrata.

Javno komunalno preduzeće za grejanje “Čačak”, od avgusta prošle godine krenulo je sa uvođenjem takozvanog tarifnog sistema obračuna i naplate. Iz ovog preduzeća više puta je objašnjavano da će zbog ovoga “zimski” računi biti veći nego u letnjem periodu, ali su uveravali da će taj izdatak biti podnošljiv za džep potrošača.

Sa druge strane, trebalo je da i korisnici daju svoj doprinos kako bi ovaj sistem u potpunosti opravdao uvođenje. Naime, za oko 1.500 korisnika grejanja, od trenutnih 8.000 u Čačku, u podstanice zgrada ugrađeni su merni uređaji, takozvani kalorimetri, koji za čitavu zgradu mere količinu isporučene toplotne energije.

Kako bi kontrolisali svoju potrošnju i račune, potrošačima je preporučeno da i u svoje stanove ugrade individualne kalorimetre, što je njih oko 1000 i učinilo. Cena uređaja koje je prodavalo ovo Javno preduzeće iznosila je oko 180 evra u protivdinarskoj vrednosti.

Kako saznajemo u JKP za grejanje, kalorimetara kod njih trenutno nema, a Nenad Ocokoljić, tehnički direktor ovog preduzeća, kaže da će ih biti početkom februara:

{soundcloud}https://soundcloud.com/user439006033/nenad-ocokolji-2{/soundcloud}

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *