Претрага
[rstr_selector]

Radnici Ugoprometa i Fabrike hartije dve godine bez plata

Zaposleni u čačanskim preduzećima „Jugopreviz-ugopromet“ i Fabrika hartije „Božo Tomić“ više od dve godine ne primaju zarade. Pre nekoliko dana portirnicu Fabrike hartije napustilo je i obezbeđenje koje se protekih meseci brinulo o imovini preduzeća jer su i njima obustavljene isplate na ime prevoza i naknade koju su dobijali za ovaj posao. Ostalim radnicima duguje se 26 plata.

Prema rečima Slobodana Jelića iz Gradskog veća samostalnog sindikata Čačka u toku su pregovori kako bi se u ovoj fabrici pokrenuo stečaj, što bi donekle olakšalo poziciju 260 ljudi, koji se još uvek vode kao zaposleni. U slučaju stečaja, radnici bi primali nadokanadu Nacionalne službe za zapošljavanje i imali bi overene zdravstvene knjižice. Inače stečaj u Fabrici hartije može pokrenuti država, Poreska uprava, javna preduzeća, banka, ali i sami radnici. Jelić smatra da postoje uslovi da jedno od čačanskih javnih preduzeća pokrene stečajni postupak i Fabrici hartije.

Ništa bolja situacija nije ni u privatizovanom preduzeću „Jugoprevoz-ugopromet“ u kome 11 zaposlenih nije primilo 23 plate. Prema Jelićevoj izjavi, uveravanja koja su ranije stigla u Gradski sindikat da će radnici biti proglašeni za tehnološki višak, su propala jer vlasnik iz Slovenije nije održao obećanje. Jelić navodi da je sadašnji vlasnik ove nekada uspešne ugostiteljske firme zaposlenima, umesto zakonskog socijalnog programa, ponudio po 1000 evra da napuste firmu. Jelić dodaje da su u Ugoprometu tu ponudu odbili. Rešavanju problema radnika nisu doprineli ni brojna rešenja ni kazne koji su upućeni na adresu slovenačkog gazde.

U trenutku privatizacije, 2007. godine, „Jugopreviz-ugopromet“ je imao 40 radnika. Sadašnji vlasnik, Slovenak Milavž Borec, četvrti je kupac ovog preduzeća koje poseduje više od polovine površine autobuske stanice u Čačku, kao i restoran na autobuskoj stanici u Mrčajevcima.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *