Претрага
[rstr_selector]
Ilustracija

Radno i tokom leta: ,,Vodovod Zlatibor” unapređuje vodosistem zlatiborskog kraja

U Javnom komunalnom preduzeću „Vodovod Zlatibor“ čekaju se potrebne dozvole i saglasnosti kako bi se počelo sa radovima na dva veoma važna projekta – izgradnji vodovoda u zaseocima Mitrići u Arilju i Jankovići u Čajetini. Rade Jovanović, direktor zlatiborskog „Vodovoda“, kaže da se trenutno radi na izradi idejnog projekta i projekta za dobijanje građevinske dozvole.

– Projektanti iz firme „Eko-vodo projekt“ iz Beograda su nam dostavili svoj projekat. Ovih dana ćemo podneti zahtev opštini Čajetina za izdavanje lokacijskih i građevinskih dozvola za Jankoviće u Rožanstvu, a obratićemo se i opštini Arilje za dobijanje potrebnih dozvola i saglasnosti za izvođenje radova na njihovoj teritoriji jer je to zaselak koji se naslanja na naša seoska područja oko Sirogojna i na našu vodovodnu mrežu iz sistema Zmajevac u Sirogojnu. Nadamo se da će biti odobrena ta dozvola i da ćemo moći da radimo i na njihovoj teritoriji. Radovi će biti uvršteni u rebalans opštine Čajetina pošto će ona finansirati izgradnju ovih projekata, a izvođač radova će biti JKP „Vodovod Zlatibor“. Nadamo se da će radovi početi pre letnjih vrućina i da će biti završeni u Jankovićima, dok će u Dmitrićima verovatno trajati tokom čitavog leta. U Jankovićima su najveći građevinski radovi na izradi dva rezervoara koje je potrebno uraditi da bi taj zaselak imao konstantno i stabilno vodosnabdevanje u toku letnjih meseci, a što se tiče mreže to je nekoliko stotina metara. U Mitrićima je potrebno uraditi tri prekidne komore pošto je velika visinska razlika između Zmajevca i tog zaseoka na teritoriji opštine Arilje, kao i još jedan rezervoar, kaže Jovanović.

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda vredno 4,5 miliona evra

Prema njegovim rečima, JKP „Vodovod Zlatibor” trenutno radi projekat za izradu postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda na Zlatiboru u  vrednosti od 4,5 miliona evra.

– Trenutno najveći projekat na kojem radi naše preduzeće jeste projekat za izradu postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda na Zlatiboru. Njegova vrednost je oko 4,5 miliona evra, od toga je opština Čajetina investirala 3 miliona, a donacija od slovenačke vlade je 1,5 milion evra. Radimo i na izradi vodovodnog kraka u Tić polju, to je urbano naselje sa leve strane puta kada se prilazi Zlatiboru, kaže Jovanović.

Za turiste na Zlatiboru biće dovoljno vode

 Ovih dana opština Čajetina raspisuje tender za izgradnju novog rezervoara za vodosnabdevanje Zlatibora zapremine 2.000 kubika. Ono što nas očekuje jeste nastavak radova na izgradnji kanalizacione mreže u naselju Zova na Zlatiboru, a takođe ima i puno poslova na održavanju postojeće mreže i na izgradnji novih vodovodnih i kanalizacionh krakova. Za turiste na Zlatiboru ove godine će imati dovoljno vode, postojeći kapaciteti su dovoljni, jedini problem će biti ukoliko dođe do neplaniranih kvarova na magistralnom cevovodu, onda će biti potreban čitav dan da se izvrši popravka. Kada se uradi rezervoar u Tić polju onda će to omogućiti našim ekipama da nesmetano rade jer će Zlatibor imati dovoljnu količinu vode u takvim situacijama, kaže naš sagovornik.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *