Претрага
[rstr_selector]
Foto: JP "Gold gondola"

Radovi na zlatiborskoj gondoli u završnoj fazi

Radovi na izgradnji zlatiborske gondole su se u prethodnom periodu odvijali sporije nego što je bilo planirano, dok su radovi za koje je bilo neophodno angažovanje konsultanata iz francuske kompanije „Pomagalski“ bili odloženi, kaže Bojana Božanić, direktorka JP „Gold gondola“ i najavljuje dolazak stručnjaka iz Francuske čija je tehnička asistencija neophodna za montiranje opreme.
– Sa nestrpljenjem čekamo da privedemo kraju radove i započnemo jednu novu eru razvoja Zlatibora sa panoramskom gondolom. Najveći problem je bio taj što su naši saradnici iz Francuske, koji su polovinom marta trebali da pruže tehničku asistenciju prilikom radova na međustanici i finalnom postavljanju sajle na prvom delu trase, bili onemogućeni da dođu jer su bile zatvorene granice. Sada će se nakon dva i po meseca ti radovi nastaviti i asistenti iz Francuske koji se bave mašinskim radovima će biti na terenu i započeti završne radove na montaži opreme koja je najvažnija u mašinskim prostorijama na međustanici i samim tim stvoriti preduslove da se čitav sistem pokrene u probni rad nakon uvođenja struje. Bez obzira na aktuelnu situaciju, mi u prethodnom periodu nismo gubili vreme. Izvođači su završavali sve ono što su mogli bez prisustva partnera iz Francuske, u skladu sa ugovorom.

Uvođenjem struje na terenu stvoriće se uslovi za probno pokretanje instalacija

– Takođe smo u prethodnom periodu radili na sređivanju dokumentacije, kako za tehnički prijem, tako i za postupak priključenja na elektro-mrežu. Prvo očekujemo privremeni priključak za probni rad, a kada se svi radovi budu završili i dokumentacija bude prikupljenja i predata, i za konačni rad gondole. U narednih sedam do deset dana bi taj priključak za struju trebalo da bude konačan i da imamo struju na terenu kako bi mogli da pokrenemo instalaciju u probni rad.

Postavljanje glavne sajle počinje za deset dana

Polovinom juna će početi postavljanje glavne sajle, kaže Bojana Božanić koja prve vožnje panoramskom gondolom na Zlatiboru očekuje krajem leta.
– Pored ovih radova u mašinskoj prostoriji, finalnih radova na stanicama, kao i kontrole i pregleda radova na celom sistemu, 15. juna počinje postavljanje glavne sajle od početne do međustanice. I tu očekujemo asistenciju saradnika iz Francuske. Dinamika radova je ugovorena ponovo i nadamo se da će vreme da nas posluži i da ćemo vrlo brzo moći da pustimo gondolu u probni rad. Paralelno sa ovim aktivnostima radimo na pripremi terena i uređenju stanica radi lakšeg pristupa putnika, definišu se načini prodaje karata, a u narednih nekoliko dana biće potpisan i ugovor nakon završene javne nabavke za taj sistem. Rade se akti o proceni rizika, planovi evakuacije i sve ono što je vezano za bezbednost, a što je neophodno za otvaranje gondole. Komisija za tehnički prijem je započela rad jer postoje delovi sistema koji su završeni i može da se vrši tehnički prijem pre svega kroz pregledanje dokumentacije, ali i na terenu. Pored svega što nas je pratilo od samog početka i pre izgradnje sa dobijanjem dozvola i ostalih peripetija, mogu da kažem da sam zadovoljna i da je 2020. godina otvaranja panoramske gondole na Zlatiboru. Veliko svečano otvaranje i prve vožnje gondolom očekujemo krajem leta, rekla je Bojana Božanić.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *