[rstr_selector]

Rekonstrukcija gradskog toplovoda

Na dve lokacije u Čačku izvode se radovi na rekonstrukciji gradskog toplovoda. Ukoliko vremenski uslovi dozvole, radovi na Ljubić keju, u ulicama Danice Marković i Ciglarskoj, biće završeni za deset dana, dok će rekonstrukcija toplovoda u Nemanjinoj ulici trajati nešto duže.

Prema rečima Nenada Ocokoljića, tehničkog direktora Javnog komunalnog preduzeća za grejanje „Čačak“, zamena tolovodnih cevi uslediće i u drugim delovima grada.

– Mi smo učesnici KFW- ovog projekta zamene magistralnih vrelovoda sistema daljinskog grejanja u okviru koga će se raditi rekonstrukcija toplovoda i to od Lozničke reke, duž Nemanjine ulice, dalje Bulevarom Vuka Karadžića pa sve do ulice Stevana Prvovenčanog. Radiće se se i na trasi Loznička reka-Nemanjina-Bulevar oslobođenja-zgrada Agrostroja i treća deonica je počev od Nemanjine ulice preko Svetozara Markovića, Cara Lazara do gradskog pijaca i centra grada. Ukupna dužina trase je četiri kilometra, a ugovorena vrednost radova je oko 1.600.000 evra – izjavio je Nenad Ocokoljić dodajući da će ove godine biti završeni započeti radovi od Nemanjine do ulice Vase Popovića.

Tokom radova na rekonstrukciji toplovodne mreže, u Nemanjonoj ulici povremeno će dolaziti do izmene režima saobraćaja. Prema rečima Nenada Ocokoljića deo drvoreda koji se nalazi na trasi vrelovoda moraće da bude uklonjen.

– Mi ne sporimo mogućnost da finansiramo sadnju određenog broja odsečenih stabala, međutim to se u budućnosti mora činiti planski. Ovde imamo situaciju da se koridor magistralnih toplovodnih cevi nalazi upravo ispod drvoreda, jer je neko, nerazmišljajući, stabla zasadio tamo gde se to ne sme činiti. Jedan od razloga rekonstrukcije toplovoda jeste i taj što je korenje tih stabala razorilo cevi. Na istom koridoru u podzemnom instalacijama nalazi se sistem visokonaponskih kablova EPS-a, vodovodna i kanalizaciona mreža, Telekomova instalacija i dr. Treba napomenuti da JKP Čačak uopšte nije u situaciji da može nešto da menja, a naročito ne može da menja trasu vrelovoda – zaključio je Ocokoljić.

Поделите вести