Претрага
[rstr_selector]

Rekordni prinosi jabuke

Sudeći po ovogodišnjim prinosima jabuke, ova godina bila je izuzetno rodna za ovu voćnu vrstu. Zbog prošlogodišnje suše koja je pogodila sve voćke, očekivanja su bila da će se posledice žege osetiti na ovogodišnjem rodu jabuke, što se, na sreću, ipak nije dogodilo.

Stručnjaci ovu pojavu objašnjavaju pravilnom rezidbom i optimalnim vremenskim uslovima tokom oprašivanja u fazi cvetanja jabuke, kaže Branko Tanasković savetodavac iz oblasti voćarstva Poljoprivredne savetodavne i stručne službe.

– I ova godina po prinosu jabuke obeležila je izuzetno rodnu godinu svih voćnih vrsta. Iako je prošla godina bila izuzetno sušna i veoma nepovoljna za voćke i po količini padavina i po rasporedu padavina u toku vegetacije da niko nije očekivao izuzetno bogat rod u ovoj godini voća, a posebno jabuke upravo zbog tog prognoziranog, i po mnogim mišljenjima, slabog diferenciranja cvetnih pupoljaka usled sušnog perioda koji je pratio 2012. godinu, u ovoj godini desilo se suprotno, tako da imamo bogat rod jabuke i to svih sorata, a posebno u onim lokalitetima koji su omogućavali navodnjavanje zasada.

Jedan od bitnijh razloga ovogodišnjeg roda je i nešto duža rezidba koju su voćari upražnjavali očekujući taj slabiji potencijal rodnosti jabuke, ali i izuztno povoljni dani u vreme oprašivanja jabuke, skoro ni jedan dan u tom periodu oprašivanja nije bio kišan što je pogodovalo i radu pčela, ali i drugih insekata. Da napomenem, da je to jedan od prioritetnih načina, praktično entomološko oprašivanje vrsta i to naročito jabuke da pratkičtno više od 90 posto cvetova opraše pčele. Kada govorimo o ovogodišnjem prinosu jabuke da napomenemo da je sam rod u jednom vintervalu od 25 do 30, do 45-46 tona zavisno naravno od mogućnosti navodnjavanja zasada, od starosti zasada, od tehnološki intenzivne proizvodnje – da li je omogućena ili ne, ali ono što je vredno napomenuti što se tiče samih prinosa to je da zbog uticaja vremenskih nepogoda u većini lokaliteta i reona ovogodišnjih je i procenat same ekstra klase značajno manji, tako da je negde oko 70 do 80 odsto samog prinosa i u nižoj klasi od očekivane i to je sve uticalo i na veliku ponudu plodova namenjenjih za industrijsku prreradu. To se sve odražava i na cenu, svedoci smo da se ovih dana jabuka za industrijsku preradu otkupljuje po ceni od pet do sedam dinara, dok se plodovi ove vrste za prvu klasu negde oko 20 do 30 dinara. Nedavno sam došao iz okoline Arilja gde distrubuteri nude proizvođačima i od 15 do 25 dinara po kilogramu jabuke, ali u prebranom stanju – izjavio je Bransko Tanasković.

Sa mogućnošću čuvanja voća u kontrolisanim uslovima, cočekuje se da će cene ovogodišnjeg roda jabuke biti veće i do 50 odsto u mesecima koji dolaze.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *